GL stelt vragen over leegstand en leefbaarheid op vakantieparken Zeeuwsekust

Nu de bouwdrift aan de kust explosieve vormen aanneemt, de situatie zorgelijker is dan gedacht[1] en steeds meer burgers plus organisaties hun zorgen uiten over deze ongewenste ontwikkelingen, vraagt GroenLinks zich af hoe het zit met de leegstand en leefbaarheid op vakantieparken aan de Zeeuwse kust. In het kantoren- en het winkelsegment vormen leegstand en verpaupering intussen een probleem dat vraagt om beleid ten aanzien van herstructurering. Gemeenten en provincie hebben daar aandacht voor. Dreigen deze problemen nu ook bij de vakantieparken? Is dit mede reden om per direct een bouwstop (moratorium) af te kondigen voor de gehele Zeeuwse kust?

 

GroenLinks heeft in elk geval de volgende vragen hierover aan GS:

 

 

  1. Welke criteria worden gehanteerd bij het in kaart brengen van onderbezetting en leegstand van recreatieparken?
  2. Is hier al eens onderzoek naar uitgevoerd: door wie en wanneer?
  3. Is bekend of hier onderzoek naar gedaan is in Zeeuwse kustgemeenten? Zo ja: om hoeveel procent leegstand van de totale bezettingsgraad gaat het dan, per park en op het totaal?
  4. Zo nee: bent u bereid hier – eventueel in samenwerking met kustgemeenten en/of de toeristische sector – onderzoek naar te (laten) doen? Zo nee: waarom niet?
  5. Vindt u het een taak van de provincie om een vinger aan de pols te houden nu leegstand steeds vaker (b)lijkt voor te komen in met name verouderen(de) parken? Zo ja: wat gaat u daaraan doen? Zo nee: waarom niet?
  6. Wat is het beleid van de gemeenten ten aanzien van leegstand van kustparken?
  7. Wat is het beleid onder meer qua handhaving van de provincie Zeeland ten aanzien van het door gemeenten gevoerde beleid met het oog op het voorkomen van leegstand?
  8. In sommige parken wordt permanente bewoning toegestaan. Bent u bekend in welke gemeenten en in hoeveel parken er sprake is van permanente bewoning en hoe permanente bewoning zich verhoudt tot het totale aanbod (per kustgemeente)?
  9. Is op de vakantieparken ook tijdelijke bewoning toegestaan? Zo ja: om welke situaties gaat het dan?
  10. Is het u bekend dat op leegstaande vakantieparken sprake kan zijn van serieuze leefbaarheids- en veiligheidsproblemen?
  11. Hebben de gemeenten in beeld wie zich als niet-toerist op de parken bevinden en is u bekend wat het handhavingsbeleid is in deze situaties?

 

Het lijkt GroenLinks een goed idee dat de provincie initieert dat kustgemeenten de handen ineenslaan om leefbaarheids- en bijbehorende problematiek op de vakantieparken goed in kaart

[1] https://www.natuurmonumenten.nl/over-natuurmonumenten/pers-en-nieuws/persberichten/onderzoek-8143-nieuwe-bouwobjecten-bedreigen-de-noordzeekust

Gepubliceerd door keesamigo

Ik woon in Zeeland

2 gedachten over “GL stelt vragen over leegstand en leefbaarheid op vakantieparken Zeeuwsekust

  1. Geef de niet-commerciele parken (dus zonder voorzieningen als bv zwembad, speeltuin etc) een dubbelbestemming. Hierdoor kunnen een hoop problemen opgelost worden!

  2. Is er bij de gemeentes’s wel enig besef wat permanente bewoning voor de plaatselijke middenstand opleverd ,,dit is een inkomstenbron die 365dagen per jaar geld opleverd of is dit niet belangrijk in deze tijd,

Plaats een reactie