mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Beleid onderzoek en beoordeling seksuele gerichtheid van vreemdelingen in orde

Een reactie plaatsen

De manier waarop staatssecretaris van Veiligheid en Justitie de geloofwaardigheid van de seksuele gerichtheid van vreemdelingen onderzoekt en beoordeelt, is in orde. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van woensdag 15 juni 2016.

Achtergrond

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde in een uitspraak van juli 2015 dat er geen beleidsregel of vaste gedragslijn was op basis waarvan de staatssecretaris de seksuele gerichtheid van vreemdelingen in het kader van een asielaanvraag onderzocht of beoordeelde. Daardoor was het voor de bestuursrechter niet mogelijk om een besluit op dit punt effectief te toetsen.

Beleid

Ter uitvoering van de uitspraak van juli 2015 heeft de staatssecretaris in een werkinstructie vastgelegd hoe de geloofwaardigheid van de seksuele gerichtheid van vreemdelingen voortaan onderzocht en beoordeeld moet worden. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat deze werkinstructie zorgvuldig tot stand is gekomen. Ook de manier waarop de staatssecretaris de geloofwaardigheid van de seksuele gerichtheid onderzoekt is zorgvuldig. Verder heeft de staatssecretaris voldoende inzichtelijk gemaakt hoe hij de seksuele gerichtheid beoordeelt, aldus de hoogste algemene bestuursrechter. Hiermee zijn de tekortkomingen weggenomen die de Afdeling bestuursrechtspraak in de uitspraak van juli 2015 had geconstateerd.

Concrete zaak

De staatssecretaris heeft erkend dat hij tijdens het gehoor met de Ghanese vreemdeling in deze zaak niet voldoende heeft doorgevraagd op belangrijke onderdelen. Daardoor heeft hij niet volgens zijn nieuwe werkinstructie gehandeld. Dat is onzorgvuldig. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft daarom het hoger beroep van de vreemdeling gegrond verklaard. De staatssecretaris zal opnieuw op de asielaanvraag van de vreemdeling moeten beslissen.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201509454/1.

raadvanstate

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s