Opening DELTA Klimaatpark in natuurgebied Duinzoom én opening Zeeuwse modderdag

De officiële opening van het DELTA Klimaatpark is op woensdag 1 juli 2015 om 13.30 uur aan de Lagezoom in Renesse in natuurgebied Duinzoom. Carla Schönknecht (gedeputeerde Provincie Zeeland), Ad Verseput (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland), Ad van Hees (hoofd Staatsbosbeheer Zeeland) en Mirjam van Zuilen (directeur Communicatie & Public Affairs DELTA) openen samen met kinderen uit de omgeving het DELTA Klimaatpark. Daarna wordt het startsein gegeven voor de Zeeuwse modderdag.

klimaatpark

Natuurgebied Duinzoom

Het nieuwe natuurgebied Duinzoom is gelegen tussen Burgh-Haamstede en Renesse tussen de Hogezoom en de Recreatieverdeelweg. Dit ca. 130 hectare grote natuurgebied is van grote waarde voor het gebied Schouwen-West en onderdeel van het Natuurnetwerk Zeeland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur Zeeland). In dit natuurgebied is de oude overgang van duin naar polder weer zichtbaar gemaakt. Zoet water vanuit de duinen wordt aan de noordzijde van de Hogezoom opgevangen en loopt via een duinbeken richting de Recreatieverdeelweg.

Het watersysteem is zodanig ingericht dat dit natuurgebied ook een belangrijke bijdrage levert aan het opvangen van water. Hierdoor ondervindt aangrenzende woonbebouwing minder hinder van hoge waterstanden dan voorheen. Voor flora en fauna biedt het zoete water kansen om zich te ontwikkelen. Inmiddels zijn de grutto en de lepelaar al waargenomen in het gebied. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In het voorjaar 2014 zijn runderen in het gebied uitgezet. Delen van het natuurgebied zijn toegankelijk voor wandelaars en er is een ruiter- en menroute aangelegd.

 

DELTA Klimaatpark

Het DELTA Klimaatpark maakt deel uit van het natuurgebied Duinzoom. Het biedt kinderen en bezoekers op een actieve manier informatie over de verschillende aspecten van klimaatverandering en energieverbruik. Er is een wandeling uitgezet waarbij de bezoeker aan de hand van een variatie aan opdrachten meer informatie krijgt over klimaatverandering en de verschillende vormen van energie zoals waterkracht of zonnekracht. De wandelroute van het DELTA klimaatpark is opgenomen in het wandelpadennetwerk. DELTA heeft financieel bijgedragen aan de ontwikkeling van een bosperceel van zo’n 23 hectare. Als energieproducent en leverancier draagt DELTA actief bij aan het terugdringen van de CO2-emmissie. Het doel van DELTA is om in 2050 CO2-neutraal te zijn.

 

Modderdag

Kinderen kunnen op 1 juli tijdens de modderdag een moddercircuit afleggen in natuurgebied Duinzoom. Het circuit bestaat uit veertien opdrachten. Van simpele opdrachten zoals ‘neem een modderbadje’ tot verfijndere opdrachten als ‘maak een modderschilderij’. Of een meer hilarische missie zoals het kwallenballenspel. Alle kinderen mogen gratis samen met ouders en of opa’s en oma’s meedoen. Het modderfestijn wordt gehouden in het kader van het Jaar van de Bodem en de Nationale Modderdag. Het modderfestijn duurt tot 16.00 uur.

modderkids

 

Gepubliceerd door keesamigo

Ik woon in Zeeland

2 gedachten over “Opening DELTA Klimaatpark in natuurgebied Duinzoom én opening Zeeuwse modderdag

  1. Vandaag was ik in het Delta klimaatpark aan de lage zoom tussen Renesse en Burgh Haamstede. Aanvankelijk dacht ik : dit is een leuke educatieve wandeling voor mijn kleinkinderen . Zeer teleurstellend was echter hoe de diverse onderdelen van het park er aan toe zijn. Alles in 5 jaar tijd in vervallen staat. De “ schelpenpaden “ zouden goed toegankelijk zijn voor zowel rolstoelen als kinderwagens. Dat is echter absoluut niet zo, een smal hobbelig paadje waar geen schelp meer te bekennen is. De windmolens en turbines werken niet meer. De boomstronken waar ringen in het hout geteld moeten worden zijn overgroeid met paddestoelen. De stenen waar temperatuurverschillen gevoeld moeten worden vanwege de kleur zijn allemaal even grijs.
    En dan het slotstuk de pomp waar geen water uitkomt en twee houten emmers waar het gras in groeit. Alles met veel vertoon in 2015 geopend om de jeugd bewust te maken en daarna nooit meer onderhouden.
    Wat een gemiste kans.

  2. Delta klimaatpark is een prima gebied om te wandelen, maar de verschillende windturbines die er staan hebben in geen jaren meer gedraait. Ze zijn volkomen verwaarloosd en is op dit moment een aanfluiting. Er moet dringend onderhoud aan gepleegd worden en anders kunnen ze beter weggehaald worden.
    Verderop op het terrein staat een hadnwaterpomp. Hiervoor geldt hetzelfde. Het funtioneert niet meer. Ook hier moet dringend onderhoud aan gebeuren of het moet weggehaald worden.

Plaats een reactie