Zeeuws Weerzien maakt kans op Appeltje van Oranje 2024

Herinneringskrant Zeeuws Weerzien is als enige Zeeuwse organisatie genomineerd voor het prestigieuze Appeltje van Oranje. Jaarlijks reikt koningin Máxima deze prijs namens het Oranje Fonds uit aan maatschappelijke projecten die mensen succesvol met elkaar weten te verbinden. Dit jaar gaat de prijs van 25.000,- naar drie initiatieven die een bijzondere bijdrage leveren aan het thema ‘Eenzaamheid verminder je samen’. Landelijk zijn 50 projecten hiervoor in de race. “Deze nominatie is een welverdiende kroon op het werk van onze vrijwilligers. Omzien naar elkaar is in de huidige maatschappij meer dan noodzakelijk. Wij vinden het belangrijk om daar een steentje aan bij te dragen in een provincie met één van de hoogste eenzaamheidscijfers” aldus Frans van de Velde, voorzitter van Zeeuws Weerzien.

Samen lezen en herinneren

Zeeuws Weerzien brengt vier keer per jaar een gratis themakrant uit met verhalen over het Zeeland van de vorige eeuw. Om zelf te lezen, maar vooral om samen met anderen herinneringen op te halen en zo met elkaar in contact te komen. Daartoe worden in heel Zeeland ook leesbijeenkomsten gehouden. Ouderen komen bijeen om samen te praten over het thema van de krant, verhalen die ook weer dienen als input voor de redactie. Coördinator Rina Cevaal: ‘’Het bijzondere aan dit project is dat herinneringen ophalen aan vroeger een heel laagdrempelige én leuke manier is om mensen met elkaar te verbinden. Ook als vrijwilliger beleef ik hier veel plezier aan. We kunnen de geldprijs van het Oranje Fonds ontzettend goed gebruiken om onze activiteiten in heel Zeeland verder uit te rollen. We hopen op zoveel mogelijk stemmen!”

Stemmen kan tot 31 via stem.oranjefonds.nl

Van woensdag 22 tot en met vrijdag 31 mei kan het publiek een stem uitbrengen op één van de genomineerde projecten. Het project met de meeste stemmen gaat automatisch door naar de laatste tien, waarna een jury de definitieve winnaars selecteert. Help Zeeuws Weerzien naar de laatste ronde en stem via https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/zeeuws-weerzien-leesbijeenkomsten

Voor meer informatie: http://www.zeeuwsweerzien.nl

Extra politiecontroles i.v.m. schietincidenten #vlissingen

Burgemeester Van den Tillaar van de gemeente Vlissingen heeft zaterdag 18 mei afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie dat in en rond het Middengebied in Vlissingen extra politiecontroles zullen worden uitgevoerd. Dit is vanochtend besproken in een extra driehoekoverleg naar aanleiding van het laatste schietincident op vrijdagavond 17 mei 2024.

De afgelopen week is Vlissingen opgeschrikt door meerdere schietincidenten en een steekincident. Het politieonderzoek is nog in volle gang, maar kost tijd door onder andere de vele camerabeelden die beschikbaar zijn. De burgemeester, politie en Openbaar Ministerie hebben afgesproken dat er op korte termijn extra maatregelen worden genomen in en rond het Middengebied in Vlissingen.

Deze extra maatregelen bestaan onder andere uit extra politiecontroles, waarbij auto’s willekeurig aan de kant worden gezet en worden onderzocht. Daarnaast vinden er extra surveillances in de wijk plaats door politie en BOA’s van de gemeente. Bij de toegangswegen van het middengebied worden matrixborden geplaatst waarop de politiecontroles worden aangekondigd.

Met deze maatregelen hopen gemeente, politie en OM het veiligheidsgevoel bij de inwoners te vergroten en een signaal af te geven richting de daders. Burgemeester Van den Tillaar: “Het is onacceptabel dat deze incidenten hebben plaatsgevonden. Ze tasten ons gevoel van veiligheid ernstig aan. Omdat ik merk dat inwoners zich zorgen maken, heb ik vanochtend een extra overleg gehad met de politie en het Openbaar Ministerie. Ik vind het goed dat de politie nog meer gaat inzetten op politiecontroles en extra surveillances in de wijk. Daarnaast blijft het lopende onderzoek om de daders op te sporen de hoogste prioriteit krijgen.”

Meld Misdaad Anoniem

De politie roept mensen op zich te melden bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) als zij iets weten of iets hebben gezien met betrekking tot de incidenten van deze week.

The Night at the Library #middelburg

ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg is donderdag 23 mei van 19:00 tot 23:00 uur de plaats delict voor liefhebbers van bloedstollend avontuur. Het belooft een avond vol spanning, verrassende plotwendingen en onvoorspelbare verhalen van Zeeuwse bodem te worden.

Het programma

Dompel je onder in de wereld van ‘Cold cases van Littleburg’ met de fascinerende, rillingvergrotende tentoonstelling van Anne Breel en de daaraan gekoppelde schrijfwedstrijd. Laat je meevoeren door de muziek en huiveringwekkende spookverhalen van Broeder Dieleman. Ontmoet de Zeeuwse thrillerschrijvers Jan J.B. Kuipers, Terrence Lauerhohn, Ellen de Vriend en Kees Folmer. Lach je dood bij de improvisatie theatervoorstelling van ‘Matig Genoten’. Of trek er in het donker op uit met vertelveteraan Jan J.B. Kuipers voor de meest sinistere verhalen die Middelburg rijk is. Keuzes genoeg. Maar wees gewaarschuwd, voor je het weet zit je middenin een levensecht Moordspel met het Middelburgs Theater.

Praktische informatie

The Night at the Library is gratis toegankelijk. Voor enkele activiteiten is reservering vanwege beperkt aantal plaatsen noodzakelijk. Reserveren voor activiteiten kan via dezb.nl/nightatthelibrary.  Hapjes en drankjes in stijl zijn te koop bij het ZB café dat deze avond geopend is. Boekhandel de Drvkkery is aanwezig met een stand met boeken van de in het programma genoemde Thrillerschrijvers.

Omroep Zeeland gaat verhuizen binnen #Vlissingen

Omroep Zeeland, de publieke omroep van de provincie, gaat verhuizen naar een nieuwe locatie binnen de gemeente Vlissingen, aan de Prins Hendrikweg op de Kenniswerf. Het mediabedrijf is nu gevestigd in Oost-Souburg. De omroep heeft overeenstemming bereikt met vastgoedontwikkelaar Kennedy West uit Hulst, de eigenaar van het terrein bij de Keersluisbrug waar voorheen Rijkswaterstaat was gevestigd. Kennedy West gaat het terrein opnieuw ontwikkelen onder de naam “Hendrik Dock”.

“Het is voor ons een droom die uitkomt”

In de te ontwikkelen gebouwen is naast de ruimtes voor de omroep ook ruimte voor bedrijven en horeca voorzien. Volgens directeur Mike Ackermans van de omroep is de organisatie opgetogen over zowel locatie als het ontwerp van de nieuwbouw. “Het is voor ons een droom die uitkomt. We zien de Kenniswerf als de dynamische groeilocatie van Vlissingen, waar de toekomst van deze gemeente én de provincie verder gestalte gaat krijgen. Naast hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen, jonge groeibedrijven, naast het Scheldekwartier waar ook zoveel gebeurt én dicht bij het centrum en de Westerschelde. Hier verandert zoveel de komende tijd, en dat past bij ons want ook Omroep Zeeland gaat verder met moderniseren om de Zeeuwen optimaal van informatie, nieuws en programma’s te voorzien”.

Ontwikkelaar Kennedy West is blij met Omroep Zeeland als eerste en prominente huurder van de te realiseren nieuwbouw. “Voor elke vastgoedontwikkelaar is een instelling als de omroep een erg aantrekkelijke partij om in mee in zee te gaan”, zegt directeur Ivo Mattheeuws van Kennedy West. “Wij hebben geïnvesteerd in deze locatie omdat het een prachtige en centrale plek is in een bijzondere omgeving. De gemeente Vlissingen heeft voor zowel de Kenniswerf als het Scheldekwartier al veel plannen gerealiseerd en er komen er nog meer. Wij hebben fijn en positief overleg met de gemeente over onze plannen voor deze locatie die daarbij passen. Zo praten we met hen, de Provincie en naastgelegen watersportvereniging over de creatie van een aangenaam openbaar wandelgebied op Hendrick Dock.” Kennedy West heeft voor de locatie “Hendrik Dock” onder andere een hotel beoogd in een bouwvolume aan de zuidkant. “We werken druk aan de invulling daarvan”, aldus Mattheeuws. “Voor het gebouw waar de omroep in komt zijn er nog meer bestemmingen en huurders. Er is nog circa 2000 m2 beschikbaar.”


Kennedy West wil de nieuwbouw in 2026 gerealiseerd hebben en kunnen openen voor de omroep en andere nieuwe huurders.

Tegenstroom Filmfestival Terneuzen

Van 8 tot en met 11 mei CineCity Terneuzen

Terneuzen staat in het teken van film tijdens Filmfestival Tegenstroom. Op het festival is de absolute top te zien op het gebied van korte films dat het afgelopen jaar in Nederland, Vlaanderen en Zeeland is geproduceerd. Van prikkelende documentaires tot scherpe, heftige, grappige en ontroerende fictieverhalen. Hier zie je de absolute top van wat de lage landen te bieden hebben op kortfilmgebied. Bezoek je dit kleinschalige festival dan is dat een feest van ontmoeting. Veel filmmakers zijn zelf aanwezig voor Q&A’s bij de vertoningen, borrels en andere ontmoetingsmomenten en daar bovenop zijn er masterclasses met filmmakers, scriptdokters, regisseurs en producenten die zowel spontaan binnenlopend publiek als de serieuze filmmaker een prikkelende ervaring bieden.

Master Gene Bervoets

Master van het festival is acteur Gene Bervoets. Samen met Frank van Passel (regisseur Moresnet, geselecteerd voor Canneséries 2024), Dirk De Lille (Paradiso Filmed Entertainment), Xavier Rombaut (Polar Bear) Annemiek van der Hell (Windmill Film) en Danny Elsen (D.O.P.) en moderator Signe Zeilich-Jensen gaat hij tijdens een symposium op donderdag 9 mei in op de verschillen tussen werken in Vlaanderen en Nederland en de stap van film naar series en hoe dit alles beter zou kunnen en moeten.

Gasten

Naast Master Gene Bervoets zijn er nog meer prominente gasten die een bijdrage aan het festival leveren door hun vakkennis te delen. Hugo Metsers gaat tijdens zijn masterclass in op de verhouding tussen regie en acteren, editor Peter Alderliesten vertelt over de ins en outs van zijn werk, script coach Jet Kragt geeft een masterclass over wat er komt kijken bij script schrijven en script doctor van internationale faam Rachel O’Flanagan geeft een masterclass over script schrijven én script doctoring. Als kers op de taart is er de in Nederland wat onbekende bekende Vlaming Jean Paul van Bendegem (filosoof-wiskundige); hij neemt het publiek met zijn kenmerkende gevoel voor humor mee in zijn kijk op films in de masterclass ‘Een filosoof kijkt films!’. Je zult nooit meer op dezelfde manier naar films kijken.

Tickets voor zowel masterclasses als filmvoorstellingen zijn te koop via iff-tegenstroom.com. Hier staat ook alle praktische info over het festival. 

Popaanzee KICKSTART nu ook in De Pit Terneuzen

Dé ontmoetingsplek voor jonge muzikanten

Goed nieuws voor jonge muzikanten in Zeeuws Vlaanderen! Vanaf woensdag 22 mei kun je in de Pit Terneuzen terecht voor een jamsessie waar je andere muzikanten ontmoet en samen muziek kunt maken onder begeleiding van een professionele muziekcoach. De tweede KICKSTART in de Pit is op woensdag 19 juni. Na de zomerstop is het vanaf september elke eerste woensdag van de maand Popaanzee KICKSTART in de Pit. Deelname is gratis.

Popaanzee zette in 2019 samen met Poppodium De Spot in Middelburg het project KICKSTART op: een plek waar jonge muzikanten elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten en samen kunnen (leren) spelen, met professionele begeleiding. Het project bleek een succes en al gauw meldde podium ’t Beest (Goes) zich ook als partner. En vanaf mei 2024 wordt De PIT aan dit rijtje toegevoegd.

Regionale samenwerking

Popaanzee is het Zeeuwse platform voor talentontwikkeling in popmuziek en heeft als doel muzikanten verder te helpen in hun ontwikkeling. Popaanzee KICKSTART vormt de basis van de keten van talentontwikkeling in Zeeland.

Het project is meer dan alleen een kweekvijver voor nieuw muzikaal talent; het is óók een springplank naar alle muzikale initiatieven die Zeeland rijk is. Daarom werkt Popaanzee niet alleen samen met de Zeeuwse poppodia. Ook talent-ontwikkelingstrajecten zoals Spectra, Regioruis, Podium-Z, T-Vision en Kunstbende zijn partners.

Faciliteiten

Woensdag 22 mei 2024 staan tussen 19.30 en 21.30 uur de deuren van de Pit open voor jonge muzikanten. Elke maand is er een andere coach te gast. Zij begeleiden de jamsessie en helpen muzikanten op weg. Ook jongeren die (nog) geen muziekinstrument spelen zijn welkom. De eerste editie in de Pit wordt afgetrapt door Max Horák en op 19 juni zijn Sauro Locchi en José Leijnse de hosts van de avond.

Een eigen instrument meenemen mag, maar hoeft niet. Er staat een complete backline met instrumenten klaar. Iedereen die meer wil met muziek, andere muzikanten wil ontmoeten, samen muziek wil maken of gewoon nieuwsgierig is, is welkom. Locatie: Korte Kerkstraat 28, 4531 CL Terneuzen. Meer info: www.popaanzee.nl en www.podiuminterneuzen.nl

Nieuwe Zeeuws Weerzien over Zeeland en het Oranjehuis

Zeeland het Oranjehuis hebben een innige band. Leden van het koninklijk huis kwamen hier vaak op bezoek en Zeeuwen namen massaal deel aan het defilé op paleis Soestdijk. Dat blijkt uit het voorjaarsnummer van de gratis herinneringskrant Zeeuws Weerzien, met als thema Zeeland en Oranje.

De krant plaatst een unieke foto van de pas 14-jarige kroonprins Willem Alexander die in Veere wijn drinkt uit de Maximiliaan-beker. De nooit eerder gepubliceerde foto is gemaakt door Adri Franke, die als enige toestemming had om het bezoek in 1981 in het stadhuis te fotograferen.

De 14-jarige Willem Alexander neemt in 1981 een slok wijn uit de Beker van Maximiliaan. © A3franke.

Verder een bijzondere opname van de vrijwel volledige Zeeuwse delegatie die tijdens het defilé op 30 april 1957 voorbij trekt aan het bordes met daarop koningin Juliana. Ook wordt onthuld waarom Rianne Wondergem uit Oostkapelle het drankje afsloeg dat koning Beatrix haar aanbood tijdens de opening van de Oosterscheldekering.

Iedereen lijkt wel ‘iets’ met Oranje te hebben of er iets van in huis te hebben. Een beker die ter gelegenheid van een jubileum aan schoolkinderen werd gegeven, een oorkonde als aandenken aan een ontmoeting of een foto waarop een gekroond hoofd een Zeeuwse onderdaan een handje geeft. Op straat, maar ook op het veer Terneuzen – Hoedekenskerke. Herinneringen van de kop van Schouwen tot het land van Cadzand, van Yerseke tot Arnemuiden en Tholen komen aan bod.

Zeeuws Weerzien is gratis af te halen op ruim 400 distributiepunten in de hele provincie. Zie voor een afhaalpunt dichtbij www.zeeuwsweerzien.nl

Ook zijn er weer diverse bijeenkomsten met deze Oranje editie als uitgangspunt, zo ook op woensdag 24 april 14:00 uur in ZB Bibliotheek Vlissingen, je hoort Hanneke de Vroe van Stichting Zeeuws Weerzien over de 20ste editie: https://soundcloud.com/wfm96/hanneke-de-vroe-zeeuws-weerzien-3-april-2024

Blues bie Baarends komt terug #goes

Er staat op zaterdag 30 maart 2024 weer eens een nieuwe editie van Blues bie Baarends op de rol. Eenmansband Peetman Wisse en de oude rotten van Blues Division staan die avond op het podium in het prachtige café Baarends aan de Voorstad in Goes. Een derde act is onzeker vanwege een blessure van een van de bandleden.

In 2019 werd al twee keer een vergelijkbare bluesavond gehouden, die qua sfeer aan de legendarische ODP-avonden herinnerden. De pandemie gooide daarna op bekende wijze roet in het eten, maar inmiddels vinden de initiatiefnemers het tijd voor een nieuwe editie.


Peetman Wisse (foto) uit Middelburg speelde jarenlang als bassist in tal van Zeeuwse bands, voordat hij besloot gitaarlessen te nemen bij Rene Koole, de bekende Zeeuwse gitaarvirtuoos. Daar rolde een flink aantal nummers uit, waarin Peetman’s liefde voor countryblues, rock ’n roll en The Rolling Stones onmiskenbaar zijn. Hij speelt covers van onder meer Muddy Waters, Johnny Cash, Elvis en uiteraard The Rolling Stones.

Komst van Blues Machine is onzeker

Blues Division is een nieuwe band met oude rotten uit de Zeeuwse muziekscene. Zanger en bluesharpspeler is Johan Valkier, pianist Goesenaar Kees Welleman, basgitarist Ger van Schilt, drummer Peter van der Poel en (slide-)gitarist is Peter Urbanus, tevens bedenker van deze avonden in café Baarends. De afsluitende act Mr Fire & The Mighty Blues Machine is onzeker wegens een blessure van een van de bandleden. Maar we maken er hoe dan ook een leuke avond van.

De entree is gratis, maar een kleine bijdrage van het publiek is zeer welkom. Aanvang 20 uur.

Arnemuiden opent feestelijk jubleumjaar 450 jaar stadsrechten

ARNEMUIDEN – Op zaterdag 9 maart, de dag dat het precies 450 jaar geleden is dat Arnemuiden stadsrechten kreeg, organiseert Muziekvereniging Arnemuiden in samenwerking met gemengd koor De Lofstem een meezingconcert. Wethouder Eduard Smit opent het herdenkingsjaar officieel tijdens deze avond. De avond zal extra sfeervol worden doordat veel mensen van de streekdrachtwerkgroep in traditionele Erremuse streekdracht zullen komen.

Met het samen zingen van vaderlandse liederen zoals het Wilhelmus, Waar de blanke top der duinen, Merck toch hoe sterck, de Zilvervloot en In een blauw geruite kiel openen we de feestelijkheden rondom 450 jaar stadsrechten. De teksten van de liederen zullen op een scherm geprojecteerd worden zodat iedereen kan meezingen, ook als je niet zo thuis bent in de vaderlandse liederen.

Dit feestelijke meezingconcert zal plaatsvinden in de Gereformeerde Kerk in Arnemuiden (Kerklaan 4). Het concert begint om 19.30 uur en de entree is gratis. Voor mensen die in de Arnemuidse streekdracht willen komen, zal een vak in de kerk vrij worden gehouden waar zij allemaal naast elkaar kunnen zitten. Dit zal mooie plaatjes opleveren die aan vroegere tijden zullen herinneren. Tijden waarin de kerken vol zaten met dames en heren in streekdracht.

Iedereen is van harte uitgenodigd en ook zal de avond gestreamd worden via het kanaal van de Gereformeerde Kerk Arnemuiden: https://kerkdienstgemist.nl/stations/633-Gereformeerde-Kerk-Arnemuiden

Voor meer activiteiten en informatie kun je kijken op: www.arnemuiden450.nl

Tweede editie Regio Songfestival strijkt neer in Maastricht

De gaststad van het Regio Songfestival 2024 is bekend. Op zaterdag 9 november wordt de tweede editie van het regionale omroepenfestival gehouden in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. De inzending van L1, Emmy Ackermans, behaalde in 2023 met haar liedje ‘T Letste Rundje de meeste punten en won de show in de Stadsschouwburg in Utrecht.

‘’Tot volgend jaar, in Limburg!’’ Met die woorden sloot presentatrice Stefania de show af in een uitzinnige schouwburg. Net als bij het Eurovisie Songfestival is het de winnende omroep die de eer heeft om de volgende editie te organiseren. De finale zal dit jaar plaatsvinden in het Theater aan het Vrijthof in provinciehoofdstad Maastricht. De stad, die in 2020 nipt de race om het Eurovisie Songfestival te organiseren verloor, verwelkomt nu met trots het Regio Songfestival.

2023-11-04 Regio Songfestival Finale 2023

Groot succes

Alle dertien omroepen kijken er reikhalzend naar uit om eind dit jaar weer een wervelende show neer te zetten vol met muzikaal talent. De eerste editie was een groot succes. Met drie acts op een gedeelde tweede plaats en slechts een verschil van vijf punten met de winnende act was het tot het laatste moment spannend. Nooit eerder werkten alle regionale publieke omroepen samen aan zo’n grootschalig evenement. De finale werd live op veertien televisiezenders tegelijkertijd uitgezonden.

Cécile Narinx, hoofdredacteur van L1: ”Dat het Regio Songfestival dit jaar in Limburg wordt gehouden is een geweldig grote eer voor onze provincie en onze omroep. We gaan er een fantastische show en een groot feest van maken, samen met de andere regio’s en hun onontdekte muzikale talenten.”

Voorrondes

Ook dit jaar zal iedere omroep een eigen voorronde houden om de finalist te selecteren. De vorm verschilt. De criteria blijven hetzelfde, waarbij de finalisten nummers (grotendeels) in het Nederlands of in een streektaal zingen. Ze mogen nog geen Top 40-notering gehad hebben en het ingezonden nummer mag nog niet eerder uitgebracht zijn. Meer informatie over het Regio Songfestival, het reglement en de editie van 2023 is te vinden op regiosongfestival.nl.

Het Regio Songfestival wordt georganiseerd door alle dertien regionale omroepen en wordt mede mogelijk gemaakt door AVROTROS.