Open Dag SCEZ met Beurs Monumenten en Duurzaamheid #Middelburg

Op zaterdag 9 september 2017, landelijke Open Monumentendag, houdt de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) open huis in ´Het Schuitvlot´ aan de Looierssingel 2 in Middelburg. De dag staat in het teken van monumenten, duurzaamheid en archeologie. Tussen 10.00 en 17.00 uur presenteren vijftien Zeeuwse organisaties zich hier op de Beurs Monumenten en Duurzaamheid. De SCEZ stelt ook de deuren van het Zeeuws Archeologisch Depot en de ondergrondse bunker van de dienst Bescherming Bevolking open. De toegang tot de Open Dag en de duurzaamheidsbeurs is gratis.

opendag SCEZ.jpg

Beurs Monumenten en Duurzaamheid

Op de duurzaamheidsbeurs kunnen bezoekers bij vijftien organisaties advies inwinnen over veilig restaureren en comfortabel wonen in een monument. In persoonlijke gesprekken is er alle ruimte om in te spelen op elk bijzonder en uniek historisch pand.

Beursprogramma

Zeeuwse bouw- en installatiebedrijven tonen duurzame materialen, energiebesparende maatregelen en geven samen met het Restauratiefonds inzicht in subsidies en financiering. Makelaars gaan in op de waarde van een duurzaam monument en de HZ laat zien hoe de warmtescan voor monumenten werkt. Gemeenten informeren over de regelgeving voor het toepassen van zonnepanelen, isolerende beglazing en andere energiebesparende maatregelen. Monumenteneigenaren van het burgerinitiatief Middelburg Groene Monumentenstad delen hun ervaringen met duurzaam wonen. De Monumentenwacht geeft informatie over

duurzaam monumentenonderhoud en het monumentenpaspoort. Het ROP Zeeland belicht leerlingbouwplaatsen in de restauratiebouw. Op de beursvloer zijn ook pop-uplezingen bij te wonen over verschillende onderwerpen.

Kinderhoek, klimactiviteit en versnapering

De allerjongste bezoekers kunnen aan de slag met kleurplaten en digitale erfgoedspelletjes en voor de durfal (jong en oud) is er een klimactiviteit op een nagebouwde torenspits onder begeleiding van een monumentenwachter. Verder is er koffie, thee, frisdrank en een kleine lekkernij tegen geringe vergoeding.

Rondleidingen bunker en archeologisch depot

De huisvesting van de SCEZ is er een met geschiedenis. In de jaren zestig van de vorige eeuw is het pand gebouwd als brandweerkazerne. Onder het gebouw bevindt zich bovendien een uniek en jong ‘verborgen’ monument: een bunker uit de periode van de Koude Oorlog. Tijdens de Open Dag zijn er rondleidingen door deze bunker onder leiding van een gids.

Samen met de depotbeheerder kunnen bezoekers een kijkje nemen in het archeologisch depot en meer te weten komen over bijzondere vondsten in Zeeland. Te zien zijn bijzondere vondsten uit de collecties van de Provincie Zeeland en het Zeeuws Genootschap. Een archeozoöloog vertelt iets over een skelet uit de middeleeuwen.

SCEZ locatie Middelburg

Programma met tijdstippen

Voor actuele informatie over het programma van de Open Dag en de tijdstippen van rondleidingen, lezingen en onderwerpen, raadpleeg www.scez.nl.

SCEZ logo

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s