mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Regels lozen proceswater en storten van tarra in Oosterschelde #Zeeland

Een reactie plaatsen

Met geïmporteerde partijen schelpdieren kunnen organismen meekomen die ongewenst zijn in de Zeeuwse deltawateren. Gedeputeerde Staten willen introductie en verspreiding daarvan in Natura 2000-gebieden voorkomen. GS hebben daarom beleidsregels vastgesteld voor het lozen van proceswater en het storten van tarra (schelpdierresten) in de Oosterschelde door schelpdierverwerkende bedrijven.

Klappers.jpg

 

De Provincie Zeeland is hiervoor bevoegd gezag in het kader van de Wet natuurbescherming. De Oosterschelde is een belangrijk productiegebied voor mosselen en oesters. Naast het kweken van schelpdieren in de Zeeuwse wateren worden ook schelpdieren uit bijvoorbeeld Denemarken of Ierland geïmporteerd en verwerkt in Yerseke. Het importeren, uitzaaien en verwerken van deze buitenlandse schelpdieren is aan regels gebonden. Om te voorkomen dat met de buitenlandse schelpdieren soorten meekomen die niet thuis horen in de Zeeuwse wateren vindt toetsing aan de Wet natuurbescherming plaats. Deze toetsing ziet erop toe dat proceswater en resten van schelpdieren die vrijkomen bij de verwerking en in de Oosterschelde terecht komen geen organismen bevatten die nadelige effecten kunnen hebben op de Natura 2000 gebieden en de schelpdierkweek.

Het Natura 2000-gebied en de dier- en plantensoorten die er van nature in leven worden hiermee beschermd tegen probleemsoorten. Dit zijn organismen die hier van nature niet voorkomen en zich na ongewilde introductie snel kunnen verspreiden, zogenaamde invasieve exoten. Deze exoten kunnen andere plant- en diersoorten verdringen. Waterbehandeling van het proceswater, waarbij organismen eruit gefilterd worden, kan nadelige effecten voorkomen, evenals het afvoeren van schelpdierresten naar een verwerker.

Afgelopen jaar heeft Provincie Zeeland samen met de schelpdiersector en betrokken overheden gewerkt aan invulling van het beleid. Inhoudelijke en beleidsmatige ondersteuning is verleend door Wageningen Marine Research. Met de beleidsregels geeft de Provincie aan hoe ze de komende jaren gaat toetsen, vergunningen zal verlenen en toezicht gaat houden. Het komende half jaar vindt voorbereiding en vergunningverlening plaats. Vanaf 1 maart 2018 treedt het beleid formeel in werking en zal toezicht gehouden worden.

“Het is een goede zaak dat de Provincie Zeeland invulling geeft aan dit beleid. Het biedt een extra garantie op een economisch gezonde schelpdierkweek voor de toekomst. En ook de natuur is hier sterk bij gebaat.” aldus Addy Risseeuw, secretaris van de PO Mosselcultuur.

Kijk voor de beleidsregels op de website van de Provincie Zeeland.

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s