mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

NVWA controleert op aangescherpte regels e-sigaret

Een reactie plaatsen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten vanaf 1 juli 2017 met inspecties om te controleren of kermisexploitanten en andere ondernemers zich houden aan de leeftijdsgrens en het reclame- en sponsoringsverbod voor elektronische sigaretten en navulverpakkingen zonder nicotine.

Kermis Maastricht

Sinds 20 mei 2016 mogen de elektronische sigaretten en navulverpakkingen met nicotine alleen nog verkocht worden aan personen boven de 18 jaar en geldt er voor deze producten een reclameverbod. Vanaf 1 juli 2017 gelden deze regels ook voor elektronische sigaretten en navulverpakkingen zonder nicotine. Dit betekent dat deze producten niet meer verkocht mogen worden aan personen onder de 18 jaar. Ook mag er voor deze producten op geen enkele wijze reclame worden gemaakt. Het winnen van een shishapen of elektronische sigaret op de kermis mag dus niet meer.

De NVWA controleert bij alle verkooppunten van tabaksproducten en elektronische sigaretten of ondernemers de leeftijdsgrens en het reclameverbod naleven. Inspecteurs richten zich binnenkort onder andere op kermissen, omdat op kermissen vaak shishapennen en elektronische sigaretten als prijs worden aangeboden. Bijvoorbeeld tegen het inwisselen van gewonnen punten of in een grijpautomaat. Ook hangen er op kramen soms borden of posters met afbeeldingen van shishapennen. Deze manieren van aanbieden en aanprijzen van elektronische sigaretten en shishapennen vallen onder het reclameverbod en zijn niet toegestaan.

Een overtreding van het reclameverbod levert een boete van minimaal € 450 op. Voor het verstrekken van deze producten aan jongeren die nog geen 18 jaar zijn is de hoogte van de boete minimaal € 1.360.

Nieuw interventiebeleid

Per 1 juli 2017 geldt er ook een nieuw interventiebeleid voor tabak en rookwaren. Dit nieuwe interventiebeleid sluit aan bij de kaders van het Algemeen interventiebeleid. Het schrijft voor hoe de NVWA een overtreding op een norm beoordeelt en op grond daarvan intervenieert.

NVWA

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s