mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Buitenwallen van Sluis: extra beleving voor inwoners en (dag) toeristen

Een reactie plaatsen

De Provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen, gemeente Sluis en Het Zeeuwse Landschap hebben de afgelopen maanden de Buitenwallen van Sluis voor mensen, dieren en planten aantrekkelijker gemaakt. De hoge delen van de buitenste omwalling zijn hoger gemaakt en de lage delen, de voormalige grachten, lager. Zo zijn de Buitenwallen weer beter zichtbaar in het landschap. Op 10 mei 2017 zijn de Buitenwallen feestelijk heropend door de bestuurders van de betrokken organisaties.

Carla Schönknecht, gedeputeerde natuur en landschap:

“Cultuurhistorie en natuurbeleving gaan bij Buitenwallen van Sluis hand in hand en versterken elkaar. De wallen vormen een extra beleving voor de inwoners en (dag)toeristen van de Stad Sluis en zijn een goed voorbeeld van hoe we onze Zeeuwse natuur willen behouden en versterken!”

buitenwallen sluis heropening

Natuurbeleving

Meer reliëf zorgt voor afwisseling in droge en natte gebieden, waardoor meer soorten dieren en planten zich thuis gaan voelen in het gebied. Er is een vrij open grasland ontstaan met struweel en enkele bomen waar runderen en schapen grazen. Daartussen zijn voormalige grachten en geulen uitgediept die in natte perioden vol water staan, maar ook in droge tijden hier en daar nog water houden. Het huidige fietspad is op een paar plekken iets verlegd en de wandelmogelijkheden door het gebied zijn iets uitgebreid. De variatie in het landschap en de verbetering van de wandel- en fietsroutes zorgen dat er nog meer te beleven is voor inwoners en recreanten. De Buitenwallen van Sluis zijn onderdeel van het Natuurnetwerk Zeeland.

Waterschap Scheldestromen en de gemeente Sluis hebben tijdens de werkzaamheden aan de Buitenwallen ook meteen de waterlopen gebaggerd en de oevers hersteld. Efficiënt en het zorgde voor minder overlast voor de omgeving.

Cultuurhistorie

De Buitenwallen en -grachten zijn rond 1700 aangelegd als extra verdediging van Sluis. Ze liggen in een kring rondom de bekende bestaande wallen en grachten van net na 1604, toen de vestingstad werd heroverd op de Spanjaarden. Sluis is net als veel andere forten en vestingstadjes in de omgeving onderdeel van de Staats-Spaanse linies. Door de werkzaamheden is het authentieke landschap hersteld, wat recht doet aan de rijke geschiedenis van Sluis en omgeving.

Natuurvisie

Het behoud van de bijzondere Zeeuwse natuur en het typisch Zeeuwse landschap staan centraal in de Natuurvisie van de Provincie Zeeland. Op 21 april hebben Provinciale Staten het natuurbeleid van de provincie tot en met 2022 vastgesteld. De kern van het provinciale natuurbeleid bestaat uit het behoud van het aantal soorten planten en dieren in Zeeland, vergroten van de betrokkenheid van de Zeeuwse samenleving bij natuur en de versterking van de relatie tussen de Zeeuwse natuur en de Zeeuwse economie.

De werkzaamheden aan de Buitenwallen van Sluis zijn hiervan een mooi voorbeeld. Het resultaat van het project is een combinatie van natuurontwikkeling, waterwerken, recreatie en de beleving van natuur, landschap en cultuurhistorie.

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s