mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Leerlingen Goese Lyceum aan de slag met circulaire economie #Zeeland

Een reactie plaatsen

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat gaf op deze woensdag de 10e mei 2017 een gastcollege op het Goese Lyceum over circulaire economie en circulair design. Het was de start van een tweedaagse ontwerpwedstrijd waar 70 leerlingen van 4 havo/vwo aan meedoen.

Jo-Annes de Bat voor de klas.jpg

Foto: @JoAnnesdeBat

Ontwerpwedstrijd

De scholieren gaan tijdens de ontwerpwedstrijd aan de slag met een vraagstuk voor een recreatieondernemer in Zeeland. Toeristen willen steeds luxer kamperen. Recreatieondernemers spelen hier op in door zowel betaalbare recreatiewoningen te bouwen, als rekening te houden met het milieu. Circulaire economie kan voor deze ondernemers interessant zijn om aan die steeds veranderende vraag van de toeristen tegemoet te komen. Binnen een circulaire economie behouden producten en materialen (of grondstoffen) hun waarde. Herbruikbaarheid van producten wordt gestimuleerd. Producten worden anders ontworpen gericht op het behouden van een hoge restwaarde.

 

Jury

Vrijdagochtend 12 mei wordt er een postermarkt gehouden waar de scholieren in een korte pitch vertellen over hun ontwerp aan de jury en aan de andere leerlingen. Na deze postermarkt zal een jury de poster beoordelen en de drie groepen met de beste circulaire designs winnen een prijs.

 

Circulaire economie
Het huidige economische systeem is ‘lineair’: nadat een product gebruikt is wordt deze weggegooid en ontstaat er afval. Wat centraal staat binnen een circulaire economie is dat er geen afval bestaat, maar kringlopen van materialen. Daarnaast gaat een circulaire economie een stap verder door ook de verdienmodellen te veranderen. In het huidige economische systeem kopen we vaak producten. In een circulair economisch systeem leasen of huren we producten of diensten.

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s