mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

E-BIKE VAL PREVENTIE CURSUS #KOUDEKERKE

Een reactie plaatsen

Een valpreventie cursus voor het terugdringen van het aantal ongevallen en/of verminderen van de verwondingen ten gevolge van het vallen met een elektrische fiets.

Uit door Veilig Verkeer Nederland uitgevoerd onderzoek is gebleken dat 86 % van de verplaatsingsongevallen bij ouderen ontstaat door activiteiten als lopen en fietsen. Om het aantal fietsongevallen van senioren in de toekomst proberen terug te dringen hebben Stichting Welzijn Veere en Paramedisch Centrum In Balans te Koudekerke de handen ineengeslagen en bieden zij gezamenlijk een Fiets Valpreventie Cursus aan.

Oorzaak toenemend aantal fietsongevallen

Mensen worden steeds ouder, blijven langer fit en mobiel en leggen steeds meer fietskilometers af. Dit is uiteraard een prachtige ontwikkeling, maar deze ontwikkeling heeft ook een keerzijde. We zien dat het aantal fietsongevallen de laatste jaren is toegenomen en dat het percentage oudere fietsgewonden op de Eerste Hulp het hardst gestegen is. De ongevallen worden onder andere veroorzaakt door omgevingsfactoren, maar ze zijn in veel gevallen ook toe te schrijven aan het gedrag en de vaardigheden van de fietser zelf. Omdat gedrag beïnvloedbaar is en vaardigheden trainbaar zijn, hebben de geriatrie fysiotherapeuten van PMC in Balans besloten een Fiets Valpreventie Cursus te ontwikkelen.

 

Doel van de cursus

Het primaire doel van de cursus is het aantal fietsongevallen terug te dringen. Uiteraard kunnen niet alle ongevallen voorkomen worden, daarom is de cursus er ook op gericht om in het geval van een eventuele val de ernst van de verwondingen te verminderen. Veel senioren hebben onvoldoende inzicht in het aanbod van fietsproducten dat hen kan helpen het fietsen gemakkelijker en aangenamer te laten verlopen. Te denken valt in dit verband aan het aanschaffen van een elektrische fiets, een fiets met een lage instap of bijvoorbeeld fietsaccessoires als spiegels en fietstassen. Al deze zaken en nog vele andere onderwerpen komen aan bod tijdens deze cursus.

 

Opzet van de cursus

De cursus beslaat twee dagdelen. Tijdens het eerste dagdeel wordt uiteengezet welke veranderingen er optreden in het ouder wordende lichaam en op welke manier deze veranderingen bijdragen aan het valrisico. Ook zal er gekeken worden op welke wijze men zelf een positieve invloed kan uitoefenen op deze verandering, waardoor het risico op fietsongevallen verkleind kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van het evenwicht, van de spierkracht en van het uithoudingsvermogen. Evelijn Lissenberg, geriatrie fysiotherapeut PMC In Balans zegt hierover: “Door in groepsverband te oefenen zien de cursisten hoe anderen met de veranderingen van het ouder worden omgaan. Dit geeft meer inzicht in eigen functioneren en leidt tot het actiever omgaan met eventuele beperkingen”. Een aantal testen vervolgens zal inzicht geven in de lichamelijke conditie van de cursist. Het tweede dagdeel is gericht op de praktijk en zal gevuld worden met onderdelen als: het fietsen van een parcours, het leren veilig op en af te stappen en het informeren over en het laten kennis maken met verschillende soorten fietsen en e-bikes.

Niet in het bezit van een elektrische fiets?

Deelnemen aan de cursus geschiet bij voorkeur op de eigen elektrische fiets. Ben je niet in het bezit van een elektrische fiets? Rijwielhandel Kluijfhout in Dishoek stelt voor deze cursus 3 á 4 fietsen gratis beschikbaar voor deelnemers aan de E-bike valpreventie cursus. Reserveren van een fiets kan via telefoonnummer 0118-552653, graag erbij vermelden dat u deelneemt aan de E-Bike valpreventie van PMC In Balans.

 e bike cursus

Cursusdata

De eerste cursussen vinden plaats (bij voldoende belangstelling) op dinsdag 9 mei en dinsdag 16 mei 2017 of op donderdag 11 mei en donderdag 18 mei 2017. Voor alle cursusdagen geldt dat ze van 14.00 uur tot 16.00 uur duren. De cursuslocatie is PMC In Balans, Duinstraat 16D, 4371 AZ te Koudekerke. Kosten voor de gehele cursus bedragen €45,00 p.p. Inschrijven kan vanaf vrijdag 31 maart via www.pmcinbalans.nl of via 0118-461897. Allen van harte welkom!

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s