mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Zeeuwse jongeren organiseren twee congressen over klimaatverandering en duurzaamheid in Zeeland

Een reactie plaatsen

Op zaterdag 22 april organiseerde de ODE Taskforce Middelburg al een eerste regionaal congres over klimaatverandering van 9:30 tot 14:30 uur in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

De jongeren, leerlingen van Nehalennia, Scheldemond en CSW hebben met leeftijdsgenoten gepraat over:

1) Energy, exit fossil fuels: let the sun shine

2) Mobility, change the way we move: cleaner and smarter

3) Food, change the way we produce and consume: plantpower

4) DIY: Go Green

Dit congres is de opmaat voor het internationaal congres op 19 en 20 mei in Middelburg waaraan jongeren uit Denemarken, Polen, België en Nederland meedoen.

ODE Middelburg profiel

 

Our Democratic Europe (ODE)

Het project Our Democratic Europe heeft als doel dialoog en ontmoetingen te creëren tussen jongeren, specialisten en beleidsmakers van verschillende niveaus. Zij denken samen na over Europa en de toekomst en willen beleidsmakers overtuigen van het belang van hun visie op de thema’s. Er zijn vier Taskforces actief: Denemarken (Herning), België (Roeselaere), Polen (Gdansk) en Nederland (Middelburg).

De Taskforces bestaan uit jongeren van 15-17 jaar. Voor Middelburg zijn er jongeren afgevaardigd vanuit Nehalennia, Scheldemond en CSW. Aan het ODE project zijn ook mentoren verbonden: gedeputeerde Ben de Reu, burgemeester van Kapelle, Anton Stapelkamp en wethouder van Vlissingen, Albert Vader.

De projectleiding is in handen van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Het project wordt gedragen door de bibliotheken in de diverse landen en plaatsen. Bibliotheken als voedingsbodem voor ontmoeting en gedachtevorming over o.a. maatschappelijke vraagstukken, gedragen door jongeren die nadenken over onze toekomstige wereld en onze democratische waarden.

De Taskforce van ieder land organiseert een regionaal congres en een internationaal congres. Het thema voor het internationale congres in Polen (februari 2017) was educatie en werkgelegenheid, het thema voor Nederland (mei 2017) is klimaatverandering en duurzaamheid, het thema voor Denemarken (november 2017) is innovatie, research & development en het thema voor België (januari 2018) is sociale uitsluiting, armoedebestrijding. Het eindresultaat van de congressen en bijeenkomsten zal bestaan uit belangrijke voorstellen, ideeën en suggesties van de jongeren op alle aandachtsgebieden. De jongeren zullen dit ‘red book’ in januari 2018 officieel overhandigen aan de Europese Commissie, tijdens het internationale congres dat dan in Roeselaere en Brussel plaatsvindt.

Internationaal congres in mei

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei vindt het internationale congres plaats en ontvangt de Taskforce Middelburg, de Taskforces uit België, Denemarken en Polen. Iedere Taskforce neemt een eigen politicus/beslissingsmaker mee. Aan het internationale congres zullen ongeveer 50 jongeren deelnemen.

Op vrijdag 19 mei begint het congres in de Aula van ZB in Middelburg. Iedere Taskforce presenteert voor zijn of haar land hoe er met de deelonderwerpen 1) Energy, exit fossil fuels: let the sun shine, 2) Mobility, change the way we move: cleaner and smarter, 3) Food, change the way we produce and consume: plantpower en 4) DIY: Go Green wordt omgegaan. Ter voorbereiding hiervan hebben alle aanwezigen de film Before the Flood van Leonardo di Caprio gezien en een eigen ‘footprint’ gemaakt. Met deze input en de kennis die is opgedaan tijdens het regionale congres gaan de jongeren ’s middags volgens de ‘World Café- methode’ met elkaar in gesprek over de thema’s om op die manier tot aanbevelingen voor de politici in Brussel te komen. Aan het eind van de middag gaat het hele gezelschap met het zonnetreintje naar Vrouwenpolder voor een kennismaking met onze stranden en watersportactiviteiten.

Zaterdag 20 mei gaan de jongeren ‘prototypen’. Ze gaan acties verzinnen waarmee ze iets goeds doen voor het klimaat en de mensen om hen heen bewustmaken van de voetafdruk die zij op de wereld achterlaten en wat eraan gedaan kan worden. Deze acties gaan ze ’s middags uitvoeren in de binnenstad van Middelburg, waarbij ze in contact komen met de inwoners. Deze tweede congresdag wordt afgesloten met een fietstocht op ons meest duurzame vervoersmiddel, de fiets. Elektrische fietsen, tandems en mountainbikes, het zal een bont gezelschap zijn.

Zondag 21 mei zwaaien we onze Europese gasten weer uit en vertrekken ze per bus naar vliegveld en trein. De opbrengst van deze dagen, in het bijzonder de aanbevelingen voor in Brussel, zullen na afloop op de wand onderaan de trap in de Foyer te zien zijn, voor ze in de ‘red case’ gaan. Op  http://www.facebook.com/ODEmiddelburg zal een beeldverslag staan van zowel het regionale congres in april als het internationale congres in mei.

ZB planbureau

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s