Een inbraakvrije meivakantie

De meivakantie is in aantocht. Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Als jij lekker weg bent, is het voor hen juist een toptijd. Neem dus je voorzorgsmaatregelen. En natuurlijk vraag ook je buren om een oogje in het zeil te houden tijdens de vakantie.

woninginbraak_1_32

Wat kan jij doen?

De politie probeert zoveel mogelijk woninginbraken op te lossen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig kan je daar zelf ook veel aan doen. Immers, de gelegenheid maakt de dief! Op de website van het politiekeurmerk Veilig Wonen is een aantal tips te vinden om veilig op vakantie te gaan. Daar vindt je ook informatie over het beter beveiligen van je  woning.

Ook op de politiewebsite is ook meer informatie te vinden over het voorkomen van woninginbraak. Daar staan ook filmpjes over de verschillende methoden van inbraak en wat je daartegen kunt doen. Daarnaast zie je in het menu Misdaad in kaart waar er de afgelopen drie maanden in jouw omgeving is ingebroken.

Licht de buren in

Buren kunnen tijdens jouw vakantie helpen om een oogje in het zeil te houden en ervoor zorgen dat je woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle plantjes op 1 tafel want dat versterkt de indruk afwezig te zijn), de auto af en toe eens op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet je gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.

Wat doet de politie?

De politie doet meer dan we hier kunnen opsommen. Maar naast voorlichting geven over preventie zet de politie krachtig in op het arresteren van inbrekers. Liefst op heterdaad. Daarvoor werken we veel samen met burgers en zetten we onder meer Burgernet in.

112 bellen helpt!

112 is niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om boeven op heterdaad te arresteren. Zie je iets verdachts in je omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die je niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details (kentekens en signalementen) en bel direct de politie op 112. Dan komt de politie met grote spoed naar de plek des onheils en is de kans groter dat zij de verdachte direct kunnen aanhouden. Mede dankzij meldingen van burgers daalt het aantal woninginbraken de laatste jaren flink. Steeds meer mensen zijn lid van Burgernet en buurtpreventiegroepen.

burgernet werkt

Burgers, politie en gemeenten werken samen aan veiligheid
www.burgernet.nl – 0900-8844

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s