mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Binge drinken of comazuipen afgenomen onder Zeeuwse 21-23- jarigen

Een reactie plaatsen

Binge drinking, onder jongeren beter bekend als comazuipen, is het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd, afgewisseld met perioden waarin niet of nauwelijks wordt gedronken. Het risico op een alcoholvergiftiging is tijdens deze ‘binges’ erg groot.

Het aantal jongvolwassenen dat binge drinkt is afgenomen tussen 2012 en 2016: van 56% naar 51%. Dat blijkt uit de Zeeuwse Jeugdmonitor die afgelopen jaar voor de vierde maal is gehouden onder 21-23-jarigen. Ondanks deze afname blijft de helft van de jongvolwassenen (51%) aan binge drinken doen.

alcohol

14% van de 21-23-jarigen geeft aan helemaal geen alcohol te drinken. Zeeuwse jongvolwassen die wel alcohol drinken doen meestal ook aan binge drinken; oftewel zij drinken minimaal vijf glazen alcohol of meer tijdens één gelegenheid. 10% van de 21-23-jarigen doet zelfs aan zwaar binge drinken. Dit houdt in dat zij minimaal vijf keer per maand binge drinken.

 

Regio

Zwaar binge drinken komt op Schouwen-Duiveland minder vaak voor dan in de rest van Zeeland. In de gemeente Veere komt dit dan weer vaker voor dan in de andere Zeeuwse gemeenten. Een duidelijke verklaring voor het verschil tussen de gemeente Veere en de rest van Zeeland is volgens Mischa Laeven van het College Zorg en Welzijn (CZW) moeilijk te geven. “Het is bij ons bekend dat er in sommige gemeenten meer alcohol wordt gedronken. Wij hebben het idee dat jongeren in die gemeenten meer thuis mogen indrinken of dat zij in zogenaamde hokken of keten indrinken. Hard bewijs hebben we daar echter niet voor.”

 

Man/vrouw en vrije tijd

Verder zijn jongvolwassen mannen zwaardere drinkers dan jongvolwassen vrouwen. Ook leidt uitgaan en het besteden van meer tijd bij vrienden thuis tot meer alcoholgebruik. Zo doet 87% van de 21-23-jarigen die meer dan vijf uur per week uitgaan aan binge drinken. Ter vergelijking: bij 21-23-jarigen die niet uitgaan is dit 24%. Ook werknemers in de horeca en alleenwonenden zijn zwaardere drinkers.

 

Sportclubs

Opvallend is het alcoholgebruik van leden van een sportclub. Van de Zeeuwse jongvolwassenen die lid zijn van een sportclub is 63% binge drinker waarvan 15% zware binge drinker. Onder niet-leden is dit respectievelijk 43% en 8%. “Landelijk komt er steeds meer aandacht voor het alcoholgebruik in de sportkantine” stelt Mischa Laeven. “Ook Zeeuwse sportclubs zouden aanvullende maatregelen kunnen treffen om het alcoholgebruik onder leden terug te dringen. Te denken valt aan het verkopen van gezonde sapjes in de kantine, maar ook aan het volgen van zogenaamde IVA (Instructie Verantwoord Alcoholschenken) trainingen via Indigo Zeeland en het volgen van een alcoholprotocol voor sportclubs”.

De factsheet met alle informatie en uitkomsten, en alle andere onderzoeken van de Jeugdmonitor Zeeland, zijn te vinden op http://www.dezb.nl/planbureau/jeugd.html.

ZB planbureau

 

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s