mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Nieuwe abelen langs Kanaal door Walcheren

Een reactie plaatsen

Langs het kanaal door Walcheren tussen Oost-Souburg en Middelburg plant de Provincie Zeeland de komende negen jaar nieuwe abelen. De huidige bomen langs de Vogeldijk zijn in zeer slechte staat en daarom aan vervanging toe. We willen dit najaar starten met het vervangen van de oude bomen. Provincie Zeeland gaat hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen.

Kanaal Walcheren Nieuwe abelen

Gevaarlijke situaties

Een groot deel van de bomen is oud en in een slechte staat. Veel bomen hebben snoeiwonden. Ook breken er regelmatig takken af; soms vallen er zelfs bomen om. Dit levert gevaarlijke situaties op voor de naast gelegen spoorlijn, passerende voetgangers en mountainbikers. Om die reden vervangt de Provincie Zeeland de komende negen jaar alle bomen langs de Vogeldijk.

 

Jaarlijks zijn de bomen langs de Vogeldijk gecontroleerd. Indien nodig zijn bomen gerooid of afbrekende takken verwijderd. Gezien de leeftijd, de slechte staat van diverse bomen en de grote gaten in de bomenrij, is het nu tijd voor andere maatregelen.

Karakteristiek beeld blijft

De Provincie wil dat de Vogeldijk een fijne, groene en veilige recreatieplek blijft. We willen het karakteristieke landschap behouden én gevaarlijke situaties voorkomen, binnen de financiële mogelijkheden die we hebben.

Als we niets doen, wordt het te gevaarlijk om de Vogeldijk open te stellen. De Vogeldijk, die nu openbaar toegankelijk is, wordt dan afgesloten met een hek. Dat zou jammer zijn: we willen graag dat wandelaars en mountainbikers kunnen blijven genieten van een mooi stuk groen. Het beeld van de Vogeldijk zal door de kap van bomen tijdelijk veranderen, maar na tien jaar is de stamomtrek van de nieuwe bomen al rond de dertig centimeter. Bovendien komt er veel extra groen bij.

Fasering van de werkzaamheden

Alle bomen langs de Vogeldijk worden vervangen door nieuwe. Dit is een efficiënte manier; bovendien krijgen de nieuwe bomen dan de beste groeikansen. Om ervoor te zorgen dat het karakteristieke beeld langs het Kanaal zoveel mogelijk behouden blijft, worden de werkzaamheden in verschillende fasen uitgevoerd. Per jaar wordt 300 meter aan nieuwe bomen geplant. Naar verwachting zijn de werkzaamheden van de eerste fase in het najaar van 2017 afgerond.

Na acht jaar zijn alle 475 bomen vervangen. Ook komen er nog eens 137 extra bomen bij. Naast de abelen worden er 88 notenbomen en 1.300 vierkante meter aan struiken aangeplant. In 2025 planten we de laatste bomen. De werkzaamheden vinden uiteraard plaats buiten het broedseizoen.

Inloopavond

Op 19 april 2017 is er een inloopavond gepland over de plannen voor het groenherstel op de Vogeldijk. Geïnteresseerden kunnen dan een wandeling maken over de Kanaaldijk en vragen stellen aan medewerkers.

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s