mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Bedankt dat je langzamer rijdt succesvolle pilot voor terugdringen snelheid #Zeeland

Een reactie plaatsen

Op vrijdag 10 maart vond de afsluitende bijeenkomst plaats van de driejarige pilot snelheid. Deze was gericht op het tegengaan van snelheidsovertredingen op 30- en 60-km-wegen in Zeeland. In Middelburg presenteerde gedeputeerde Harry van der Maas de resultaten van ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’ aan betrokkenen. “Overall gezien kunnen we zeggen dat de campagne succesvol is en zeker een vervolg dient te krijgen”, aldus Van der Maas. “Op de vijf locaties in Zeeland waar de campagne is ingezet, is een snelheidsafname te zien.”

spandoek_bedankt_dat_je_langzamer_rijdt

Mix van middelen

Ervaringen van binnen- en buitenland zijn samengevoegd in de Zeeuwse campagne ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’. De afgelopen drie jaar is deze campagne uitgevoerd in vijf straten in Zeeland:

  • Margarethaweg en Oude Vaart in Terneuzen
  • Molendijk in ’s Heerenhoek
  • Magrette in Axel
  • Kolaardsweg/Hoofdstraat in Ovezande

De pilotstraten bevinden zich zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Bijzonder bij alle acties was de samenwerking tussen wegbeheerders en actieve inwoners. De campagne zelf is steeds een combinatie van handhaving, bewustwording van automobilisten en soms ook infrastructurele ingrepen. Die mix van campagne-onderdelen maakt ‘Bedankt dat je langzamer rijdt’ uniek.Bewoners die last hadden van hardrijders in hun straat, vroegen met onder andere lantaarnpaalborden, vlaggen en graffiti aandacht voor de geldende snelheidslimiet. Het beeld van de campagne met het meisje is inmiddels een bekende uiting.

Handboek voor tegengaan snelheidsovertredingen

Inmiddels zijn alle pilotstraten afzonderlijk geëvalueerd, maar ook de pilot in zijn geheel. Resultaten zijn te vinden in het evaluatierapport. Het is de bedoeling dat ook andere wegbeheerders en bewoners de inzichten kunnen gebruiken om in een samenwerkingsverband aan lokale snelheidsovertredingen te werken. Om geïnteresseerden op weg te helpen, heeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) een handleiding opgesteld. Hierin staat wat er nodig is om een succesvolle campagne uit te voeren, welke partners te betrekken, welke stappen doorlopen moeten worden en wat het vraagt aan uren en kosten. Of er daadwerkelijk campagnes op straat worden uitgevoerd, is afhankelijk van de vraag die leeft bij wegbeheerders en bewoners.

Samenwerkingsverband

De actie ‘Bedankt dat je langzamer rijdt’ is een samenwerking tussen de wegbeheerders gemeente Borsele, gemeente Terneuzen en waterschap Scheldestromen, het ROVZ, de Politie, Veilig Verkeer Nederland en natuurlijk alle betrokken bewoners.

Speerpunt snelheid

Het onderwerp snelheid blijft ook in 2017 een speerpunt van het ROVZ. Een paar kilometer te hard rijden, lijkt onschuldig maar verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijk afloop aanzienlijk.

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s