mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Botanische kunst, Fruit in Beeld in Fruitteeltmuseum #Kapelle

Een reactie plaatsen

Het Fruitteeltmuseum in Kapelle toont vanaf zaterdag 1 april 2017 tot en met zaterdag 24 februari 2018 een nieuwe wisseltentoonstelling die zeer de moeite waard is. De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, opgericht in 2006 heeft speciaal voor het Fruitteeltmuseum fruit getekend.

Margriet Honingh

Afbeelding: Margriet Honingh

Het ambacht van botanisch tekenaar is al oud, al in de 16de eeuw werd het een apart vak. Het exact weergeven van een plant was bijvoorbeeld erg van belang voor de verspreiding van de kennis over geneeskrachtige planten en kruiden.

Botanische tekeningen voor wetenschappelijke doeleinden worden ook vandaag de dag nog gemaakt. Fotografie is een uitstekende aanvulling, maar alleen in een tekening kunnen details helder weergegeven worden, beschadigde delen gerepareerd, en kunnen precies die details naar voren gehaald worden die de wetenschapper het belangrijkst vindt.

Janneke Brinkman-Salentijn

Afbeelding: Janneke Brinkman-Salentijn

In de Gouden Eeuw, niet alleen een bloeiperiode voor de Nederlandse handel, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek, voeren er vaak botanisch tekenaars mee met de schepen van de West- en Oost Indische Compagnie. Zij brachten de dier- en plantensoorten voor de thuisblijvers in beeld. De afgelopen jaren is het botanisch tekenen ook buiten de wetenschappelijke wereld sterk in opkomst. De Vereniging van Botanisch Kunstenaars is daardoor springlevend, het is een genot naar het werk van deze kunstenaars te kijken. Je bent van harte welkom om eens te komen kijken naar deze bijzondere expositie in het Fruitteeltmuseum.

Entree € 6,00 p.p. Museumkaart en ICOM houders gratis.

Fruitteeltmuseum

Locatie: Fruitteeltmuseum, Annie M.G, Schmidtsingel 1, 4421 TA Kapelle

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s