mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Energiediefstal bij 4300 hennepkwekerijen gestopt

Een reactie plaatsen

In 2016 zijn 4300 hennepkwekerijen opgerold waar in totaal ongeveer 136 miljoen kWh aan elektriciteit was gestolen. Energiediefstal vindt plaats via illegale en onveilige aftakkingen in het elektriciteitsnet. Netbeheerders hebben de veiligheid van de energieaansluiting in de betreffende panden hersteld en zoveel mogelijk kosten alsnog verhaald op de criminelen. Eerlijke consumenten mogen immers niet opdraaien voor de kosten van fraude en de maatschappij moet zo veel mogelijk worden beschermd tegen brandgevaar door ondeskundig aangelegde installaties.

politie in wietkwekerij

Brandgevaar

Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna 1 miljard kWh stroom illegaal afgetapt door hennepkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Energiediefstal zorgt voor onveilige situaties. Het risico op kortsluiting en brand is groot als er wordt geknoeid met aansluitingen. Dat levert een direct gevaar op voor omwonenden. Politie en netbeheerders werken daarom intensief samen aan het opsporen van hennepkwekerijen en het beëindigen van onveilige situaties.

Fraude

Wie wordt betrapt op energiefraude moet de netto gestolen energie in kWh terugbetalen aan de netbeheerder. Dit bedrag ligt ongeveer 70% lager dan de prijs die consumenten betalen. Hierdoor blijkt energiefraude achteraf zelfs aantrekkelijk en een steeds groter probleem.

Mogelijke hennepkwekerij in de buurt? Meld het!

In Nederland zijn naar schatting ongeveer 30.000 hennepkwekerijen. Die komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar steeds vaker ook in woonwijken. Omwonenden kunnen helpen bij het opsporen van hennepkwekerijen en onveilige situaties met stroom. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s