mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Schrijfwedstrijd over Vlissingse Betje Wolff

Een reactie plaatsen

ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland organiseert een schrijfwedstrijd in het kader van de Boekenweek (25 maart t/m 2 april 2017), waar dit jaar ‘verboden vruchten’ centraal staan. Het onderwerp  van de wedstrijd is een eeuwenoud Zeeuws onopgelost mysterie. Wat gebeurde er met de Vlissingse schrijfster Betje Wolff toen zij in 1755 op 17-jarige leeftijd een korte periode werd ‘geschaakt’ door een Vlissingse legerofficier?

Betje Wolff

Elisabeth ‘Betje’ Bekker, later Wolff, werd op 24 juli 1738 in Vlissingen geboren. Het bleek al snel dat ze een getalenteerd en eigenzinnig meisje was, dat later zou uitgroeien tot een van de bekendste Nederlandse schrijfsters van haar tijd (samen met Aagje Deken).

In de zomer van 1755 beleefde Vlissingen een ware sensatie: de 17-jarige Betje veroorzaakte een schandaal door er een paar dagen na haar verjaardag vandoor te gaan met de onbemiddelde 24-jarige Mattheus Gargon, een vaandrig (onderofficier) op wachtgeld. Zij keerde echter al ‘daags erna’ naar huis terug. Was haar amoureuze avontuur met Mattheus een teleurstelling? Misschien niet, want uit latere geschriften blijkt dat zij deze Mattheus juist een warm hart bleef toedragen (“mijn lieven jongen”). Betje raakte na deze gebeurtenis in Vlissingen in een isolement en trouwde vier jaar later met de dertig jaar oudere dominee Wolff uit Middenbeemster, waarna zij Zeeland verliet. Mattheus vertrok met een VOC-schip naar Azië en keerde nooit meer terug naar Nederland. Niemand heeft ooit uitgevonden wat er precies in de zomer van ’55 is gebeurd.

Betje_Wolff.gif

Afbeelding: Portret van Betje Wolff omstreeks 1754 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Betje_Wolff)

Opdracht schrijfwedstrijd

De opdracht voor het te schrijven verhaal is als volgt:
Werk bovenstaand gegeven van de schaking van Betje uit in een kort verhaal (tussen de 500 en 1000 woorden). Wat speelde zich precies af tussen Betje en Mattheus? Waar verbleven zij precies? En waarom keerde Betje al zo snel terug naar haar ouderlijk  huis?

Prijs

De winnaar van de wedstrijd ontvangt een bedrag van 300 euro en een verrassingspakket ter waarde van 50 euro. De deadline voor het inleveren van het verhaal is zondagavond 19 maart 2017. Alle verdere informatie over de schrijfwedstrijd (wedstrijdreglement, jury en prijsuitreiking) is te vinden op www.dezb.nl

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s