mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

NVWA zet intensief toezicht tabak voort

Een reactie plaatsen

In 2016 zijn 176 boetes uitgedeeld aan ondernemers die tabak verkochten aan jongeren die nog geen 18 jaar waren. In 11 gevallen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) – nadat 3 keer binnen 12 maanden sprake was van een overtreding van de leeftijdsgrens – de verkoop van tabak bij ondernemers stilgelegd. Dat staat in de jaarlijkse voortgangsrapportage van de nalevings- en handhavingscijfers leeftijdsgrens en rookvrije horeca, die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De NVWA zet het intensieve toezicht op tabak de komende tijd voort.

nix-18

Steeds minder jongeren kopen tabak

De NVWA heeft in 2016 bureau INTRAVAL onderzoek laten doen naar het kopen van tabak door jongeren. Uit dit onderzoek blijkt dat het percentage jongeren dat tabak koopt of probeert te kopen is gedaald. Van de 16/17 jarigen koopt in 2016 9% wel eens tabak. Dit was in 2014 14%. Jongeren komen nog wel via vrienden aan tabak, zo blijkt uit het onderzoek. Jongeren kopen de tabak vooral bij cafetaria’s en in mindere mate bij tabakswinkels, supermarkten en tankstations. De jongeren is gevraagd of het hen lukte tabak te kopen. Bij supermarkten was deze slaagkans het laagst, terwijl het bij cafetaria’s en andere horecabedrijven bijna altijd lukte.

Uit ander onderzoek in 2016 (bureau Nuchter), uitgevoerd met testkopers, blijkt dat de gemiddelde naleving is gestegen (27% in 2015 en 43% in 2016). De naleving is bij de supermarkten met 72% het hoogst. De naleving is het laagst bij de horeca (cafetaria’s 33% en uitgaansgelegenheden 30%).

Hoewel het steeds moeilijker wordt voor jongeren om tabak te kopen blijkt dat het via elk verkoopkanaal nog steeds mogelijk is om tabak te kopen. Reden te meer dat de NVWA doorgaat met haar intensieve toezicht. De NVWA werkt risicogericht en gebruikt de resultaten van de onderzoeken om prioriteiten in het toezicht te bepalen. In 2016 heeft de NVWA 4.316 leeftijdscontroles uitgevoerd bij onder meer horecagelegenheden, levensmiddelenzaken, tankstations en tabaksspeciaalzaken. Tijdens 999 van deze controles probeerde een jongere tabak te kopen. Bij 18% werd een overtreding van de leeftijdsgrens geconstateerd. De meeste maatregelen werden genomen  bij de horeca (38%). Het ging daarbij vooral om cafetaria’s.

Handhaving rookverbod in horeca

De NVWA houdt niet alleen toezicht op de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar, maar ook op het rookverbod. In totaal heeft de NVWA in 2016 25.666 rookcontroles uitgevoerd. Hiervan zijn 4.674 controles uitgevoerd bij cafés en discotheken. Deze controles zijn risicogericht uitgevoerd, deels naar aanleiding van meldingen en signalen.
De overige controles zijn uitgevoerd in combinatie met voedselveiligheidscontroles of naar aanleiding van klachten over het roken op werkplekken. In totaal zijn er 2.018 maatregelen genomen; 913 schriftelijke waarschuwingen en 1.168 boetes.

Uit onderzoek (bureau INTRAVAL), in 2016 uitgevoerd, blijkt dat de naleving van het rookverbod in cafés en discotheken rond de 90% is. Dit is vergelijkbaar met de meting in 2015. Ook blijkt dat kleine cafés steeds vaker een rookruimte hebben (17% in 2015 en 30% in 2016).

De NVWA zal de komende tijd het risicogerichte toezicht op de naleving van het rookverbod in de horeca voortzetten. Bedrijven die het rookverbod nog niet naleven kunnen regelmatig bezoek verwachten. Dat geldt ook voor bedrijven die na een bepaald tijdstip het roken toestaan.

Hoogte boetes

Bij overtreding van de leeftijdsgrens krijgt de ondernemer de 1e keer een boete van 1.360 euro. Voor grotere bedrijven met meer dan 50 werknemers is de 1e boete 2.720 euro. De maximumboetes zijn 4.500 euro voor kleine bedrijven en 9.000 euro voor grote bedrijven. De verkoop van tabak wordt stilgelegd als binnen 12 maanden 3 maal een overtreding van de leeftijdgrens wordt geconstateerd.

Bij overtreding van het rookverbod is de 1e boete 600 euro (voor grote bedrijven met meer dan 50 medewerkers 1.200 euro). Ook voor het rookverbod geldt een maximum boete van 4.500 euro (9.000 euro voor bedrijven met meer dan 50 medewerkers).

NVWA

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s