mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

NVWA: Maatregelen voor betere naleving welzijnsregels vleeskuikens

Een reactie plaatsen

Houders van vleeskuikens blijven achter in de naleving van de regels voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit dierenwelzijnsinspecties in 2015 en de 1e helft van 2016 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij vleeskuikens zijn pijnlijke zweren aan de poten (voetzoollaesies) een veelvoorkomend probleem. De meest voorkomende overtredingen waren te nat strooisel in de stal, overbezetting en te weinig licht. Bij vleeskuikenhouders die zijn bezocht is de naleving slechts 48%.

 

Om de naleving van vleeskuikenhouders te verhogen gaat de NVWA bij deze groep veehouders vanaf februari een aantal gerichte handhavingsacties ondernemen. Niet alleen in de vorm van bedrijfsinspecties, maar ook in de vorm van administratieve handhaving.  De NVWA werkt hierbij samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) omdat RVO.nl gegevens over aantallen dieren bijhoudt en zo bijvoorbeeld de bezettingsgraad bij vleeskuikenhouders kan monitoren.

Overige sectoren

De hoogste naleving van de regels voor dierenwelzijn ziet de NVWA bij melkveehouders, kalverhouders, paardenhouders, nertsenhouders en konijnenfokbedrijven (naleving 85 tot 98%). Legkippenhouders (naleving 77%) en varkenshouders (naleving 74%) vormen de middengroep. Meest voorkomende overtredingen bij deze groepen veehouders zijn overtredingen op het gebied van huisvesting, de hoeveelheid licht en de aanwezigheid van schoon drinkwater en voer.

Bij de huisvesting is het van belang dat dieren voldoende leefruimte en schone en droge verblijfplaatsen hebben. Een ander belangrijk aandachtspunt is dat dieren zich niet kunnen verwonden aan kapotte vloeren, scherpe randen of uitstekende delen.

NVWA

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s