mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

ZeelandJazz: De eerste namen zijn bekend!

Een reactie plaatsen

Het festival ZeelandJazz, 9 t/m 18 juni 2017, heeft de eerste namen vastgelegd.

In Porgy en Bess Terneuzen zullen in elk geval het ZeelandJazz Festival Orkest, Shirma Rouse met band en het tro Montis, Goudsmit, Directie hun opwachting maken. En een speciaal samengesteld gezelschap van topmusici brengt een ode aan jazzmuzikant Toots Tielemans: Remembering Toots.

Festival Opening

ZeelandJazz wordt op vrijdag 9 juni muzikaal geopend door het ZeelandJazz Festival Orkest in jazzpodium Porgy en Bess in Terneuzen.

Het ZeelandJazz Festival Orkest is het resultaat van het speciale project ‘Coming Home’ waarmee Zeeland Jazz sinds 2016 en voor volgende jaren de muzikale banden met de vele uitgezworven Zeeuwse jazzmuzikanten wil aanhalen.

Dit jaar zijn de muzikale touwtjes in handen van de uit Terneuzen afkomstige Arno Krijger. De hammondspeler geeft leiding aan Rik Mol (trompet), Stephanie Francke (sax), Yoran Aarssen (sax), Jan Menu (sax) en Salle de Jonge (drums).

Shirma Rouse

Een stem waarmee ze haar luisteraars een paar centimeter van de grond tilt. De melting pot van soul en jazz van Shirma Rouse is onweerstaanbaar. Op de zaterdagavond 10 juni te zien in Porgy en Bess. Eerder bracht de zangeres een album uit met hits van Aretha Franklin, won ze een Edison Jazzism Publieksprijs en werkte samen met mensen als Chaka Khan, Anouk, Metropole Orchestra, Alain Clark en Candy Dulfer.

shirma-rouse

Shirma Rouse (foto) is geboren en getogen op het Caribische eiland Sint-Eustatius en woont al 14 jaar in Nederland. Ze rondde een hbo-studie scheikunde af en studeerde vervolgens af als jazz-zangeres aan het conservatorium.

Montis, Goudsmit en Directie

Als support-act voor Shirma Rouse eerst een optreden van het nieuwe trio rond Frank Montis. Of kun je niet beter spreken van een dubbelconcert. Want het zijn geen kleine jongens die Frank meebrengt. Frank Montis uit Terneuzen speelde zelf o.a. bij The Soul Snatchers en bij Laura Vane & The Vipertones. Begin 2014 werd hij als toetsenist en componist benaderd door de bekende formatie Gare Du Nord om de gelederen te versterken. Nu richt Frank zich vooral op zijn eigen band.

montis-goudsmit-en-directie

foto: Montis, Goudsmit en Directie

De Boy Edgar Prijswinnaar 2010 Anton Goudsmit heeft nauwelijks introductie nodig. Hij stond al vele malen op de Zeeuwse jazzpodia- en festivals. In allerlei bezettingen en met verschillende soorten muziek (Ploctones en New Cool Collective zijn wel de meest bekende). En de muzikale allesvreter Cyril Directie is één van de meest bekende (jazz)drummers van Nederland. Hij speelde bij vele topacts van dit land (van Waylon tot Hans en Candy Dulfer).

Remembering Toots

Vorig jaar overleed de Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans op 94-jarige leeftijd. De wereldberoemde muzikant en componist deed in zijn leven diverse malen Porgy en Bess aan. Nu brengt een speciaal voor ZeelandJazz samengesteld gezelschap nog eenmaal zijn muziek naar Porgy op de festivalzondag.

Philip Catherine, een andere Belgische jazzgrootheid, heeft veel samengespeeld met Toots. Jazzgitarist Catherine begeleidde door heel Europa musici als Dexter Gordon en Stéphane Grappelli, Charles Mingus, Benny Goodman en Chet Baker en dus ook Toots Thielemans. Bart van den Brink is een Nederlandse jazzpianist met een klassieke achtergrond. Bart de Nolf is een jazzbassist uit Brugge en heeft deel uitgemaakt van Toots Thielemans and his Orchestra. Drummer Hans van Oosterhout heeft ook met Toots en andere jazzgrootheden gespeeld.

Kortom, een muzikaal gezelschap dat weet hoe de muziek van Toots klonk, en elkaar gevonden heeft in het bijzonder eervolle programma Remembering Toots.

Terneuzen

In Terneuzen zal Porgy en Bess weer het hoofdpodium voor de ZeelandJazz concerten zijn. Porgy en Bess bestaat in 2017 bovendien 60 jaar en heeft dus wel wat te vieren. ZeelandJazz sluit daar mooi bij aan. Ook in de vele cafés en op straat is het weer swingen geblazen tijdens het succesvolle Jazz in the City.

Middelburg

Namen voor het Middelburgse deel van het festival komen later. In Middelburg is het festivalhart te vinden in de tuin van de Kloveniersdoelen. Ook poppodium de Spot wordt ingezet als jazzpodium tijdens het weekend. En Jazz in the City zal als voorheen zorgen voor swing op straat.

zeeland-jazz-logo

De kaartverkoop voor ZeelandJazz concerten en passepartouts start 1 maart.

www.zeelandjazz.nl

www.facebook.com/zeelandjazz

www.twitter.com/zeelandjazz

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s