mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

De Zeeuwse sterrenwacht gaat verhuizen! #Middelburg

Een reactie plaatsen

In het jaar waarin de Zeeuwse sterrenwacht Philippus Lansbergen  50 jaar bestaat zal er een hele grote verandering gaan plaatsvinden. De Volkssterrenwacht gaan namelijk verhuizen van het huidige pand aan de Herengracht naar een vleugel van het stadhuis. De sterrenwacht laat weten dit te  zien als een enorme uitdaging en ook als een verbetering.

De gemeente Middelburg heeft plannen met het pand aan de Herengracht, maar  daarvoor moet de sterrenwacht wel verhuizen. Het bestuur van de sterrenwacht  is gaan zoeken naar een goede oplossing en kwam dankzij een prachtig idee van Prof. Dr. Ger Rijkers van University College Roosevelt op het spoor van  de stadhuisvleugel aan de Helm.

Het bestuur van de sterrenwacht en UCR zijn om de tafel gaan zitten om een goed doordacht plan op te zetten, waar beide partijen goed mee uit de voeten kunnen. Dat plan kwam er en werd voorgelegd aan de verantwoordelijke wethouder dhr. Beekman.

opendag sterrenwacht

Foto: De  Observatoria in de tuin achter de Herengracht

Diverse vergaderingen en overlegrondes verder is dan nu de beslissing genomen en is
het voor ALLE partijen een goede zaak om de sterrenwacht te verhuizen. De  Observatoria die in de tuin staan gaan deel uitmaken van Astronomy Project Oostkapelle en blijven voor de medewerkers dus behouden.

Ook aan de Helm kan er nog waargenomen worden, want op de bovenverdieping  wordt een observatorium gerealiseerd die uitzicht geeft op de zuid – zuidwestelijke hemel. Daarnaast kunnen er kijkers opgesteld worden op het bordes aan de achterzijde van het pand.

Aan de Helm komt ook ruimte voor het Hans Lipperheymuseum over de uitvinding van de telescoop. Een paar ruimtes blijven ook gebruikt worden door UCR. Het Helmplein wordt een ‘open air college’ waar de sterrenwacht ook gebruik van kan maken. Al bij al biedt de verhuizing volgens Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen veel nieuwe mogelijkheden.

De verhuizing zal gefaseerd verlopen en tot mei ‘draait’ de sterrenwacht nog min of meer normaal aan de Herengracht.

Zie ook http://www.lansbergen.net/site/index.php

Sterrenwacht logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s