mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Provincie Zeeland en Faunabeheereenheid Zeeland leggen wijze van samenwerken nader vast

Een reactie plaatsen

Faunabeheereenheden (FBE) vervullen in het huidige faunabeleid van de Provincie Zeeland een essentiële rol, omdat zij zorgen voor een maatschappelijk en op het gebied afgestemd faunabeheer. Met de invoering van de Wet natuurbescherming per 1 januari 2017  ligt er nog meer nadruk op een streekgebonden en planmatige aanpak, waardoor de rol van de Faunabeheereenheid wordt versterkt. Op 31 januari 2017 hebben de FBE Zeeland en Provincie Zeeland de taken en rollen en de wijze van samenwerken  vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. 

ondertekening-hamelinkenschonknecht

Samenwerkingsovereenkomst

De Provincie Zeeland en de FBE zijn betrokken bij het faunabeleid en -beheer in Zeeland. Beide organisaties hebben daarin een eigen rol, taak en verantwoordelijkheid. De vandaag ondertekende overeenkomst geeft daar een verdere invulling aan.

Carla Schönknecht, gedeputeerde natuur & landschap:
“Faunabeheer is maatwerk. Neem bijvoorbeeld de gans. Ganzen in de natuur vinden we belangrijk, maar de aanwezigheid van grote aantallen ganzen veroorzaken schade, met name aan landbouwgewassen. Een balans vinden is hierbij van belang. De FBE Zeeland speelt hierin een belangrijke rol. Zij zorgen voor afstemming met de maatschappij en met belangenorganisaties zoals de ZLTO en natuurverenigingen.”

Rol Provincie Zeeland

De Provincie bepaalt het faunabeleid, maar is zelf geen uitvoerder van het beheer of van de jacht. Dit doet de FBE Zeeland. Zij stellen faunabeheerplannen op die de basis vormen voor de verdere uitvoering van het faunabeheer. Gedeputeerde Staten stellen vervolgens de faunabeheerplannen vast.

Rol Faunabeheereenheid

De FBE zorgt voor de uitvoering van het faunabeheer. Dit doen zij door faunabeheerplannen op te stellen in onderlinge afstemming met belanghebbende partijen, zoals wildbeheereenheden. Het beheer richt zich op populatiebeheer en schadebestrijding. In het faunabeheerplan staat informatie over de diersoorten en of en op welke wijze ze beheerd worden. Ook is informatie opgenomen over schade die in het verleden is opgetreden en wat ze doen om schade in de toekomst te voorkomen. De FBE bestaat uit partijen die terreinbeheerders zijn of het jachtrecht hebben, zoals bijvoorbeeld het Zeeuwse Landschap, Staatsbosbeer de Zeeuwse Land en Tuinbouworganisatie en Jagersvereniging. Met de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming breidt het bestuur van de FBE Zeeland uit met een vertegenwoordiging van maatschappelijke organisaties.

provincie zeeland logo

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s