mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Zeeuwse voorronde voor negentiende editie ‘Op weg naar het Lagerhuis’

Een reactie plaatsen

Jonge debattalenten gaan de strijd met elkaar aan in voorronde Zeeland

 Het VARA-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gaat voor de negentiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland! Dit jaar strijden meer dan 200 middelbare scholen uit ons hele land om de titel van beste debatschool van Nederland. In de provincie Zeeland is de voorronde op dinsdag 31 januari 2017 vanaf 10.15 uur. Gedeputeerde Harry van  der Maas zal de debatteerdag openen.

lagerhuis-870x400

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld het gebruik van je telefoon op de fiets, een opvoedcursus voor ouders en anoniem solliciteren. Specifiek in Zeeland wordt er verder gedebatteerd over het tegengaan van de trek van hoger opgeleiden uit Zeeland en de verbetering van de Zeeuwse luchtkwaliteit. Alle onderwerpen zijn te vinden op http://ownhlagerhuis.nl/stellingen.

De deelnemende scholen uit de provincie Zeeland zijn:

  • Calvijn College – Goes
  • Christelijke Scholengemeenschap Walcheren – Van de Perre – Middelburg
  • Het Goese Lyceum (Pontes) – Goes
  • Isaac Beeckman Academie – Kapelle

 

Opzet competitie

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder 360-gradendebatten en een-op-eendebatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

het lagerhuis.jpg

Het ontstaan van Op weg naar het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de provincie Zeeland, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

lagerhuis-op-weg-naar

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s