mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

‘Mantelzorg werkt als we allemaal ons steentje bijdragen’ #Borsele

Een reactie plaatsen

VrijwilligersHuis Borsele is 1 januari gestart met een innovatief project om werkgevers en werknemers in de gemeente Borsele te ondersteunen in de combinatie werk en mantelzorg. Borsele is daarmee de eerste gemeente in Zeeland die met het project “Mantelzorg werkt” aan de slag gaat.  Zij wil met het project de bekendheid en de bespreekbaarheid van oplossingen op de werkvloer én daarbuiten verhogen. Werkgevers die meedoen, worden beloond.

Gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg

Werkgevers krijgen steeds meer te maken met werknemers die tevens mantelzorger zijn: zij verlenen zorg aan een chronisch zieke of gehandicapte (schoon)ouder, partner, kind, vriend of buur. Eén op de zes werknemers combineert al werk met langdurige zorg voor een naaste en dat worden er in de participatiesamenleving alleen maar meer. De helft van deze werkende mantelzorgers voelt zich zwaar belast tot overbelast en 8% meldt zich ziek. Het vraagstuk van een gezonde balans tussen werk, vrije tijd en zorg is dan ook urgent.

Met het project beoogt VrijwilligersHuis werkgevers en werknemers zowel te informeren over de mantelzorgondersteuning die zij kan bieden, als over de oplossingen die werkgevers en werknemers samen kunnen vinden. Voorbeelden van oplossingen zijn flexibiliteit in werktijden, thuiswerken of flexibele roosters en verlofregelingen. Aan steun en begrip van de leidinggevende en het team is de meeste behoefte. VrijwilligersHuis Borsele biedt werkgevers gratis advies, voorlichting, begeleiding en workshops aan.

‘Mantelzorg werkt als we allemaal ons steentje bijdragen’, aldus, wethouder Conny Miermans. ‘Veel werkgevers onderschatten het aantal (toekomstige) mantelzorg gevende werknemers in de organisatie of denken dat ondersteuning veel geld of aanpassing kost. Dat is vaak niet het geval. Met relatief kleine inspanning zijn grote resultaten te behalen. Zoals lager ziekteverzuim, uitval en verloop en stijging van tevredenheid, loyaliteit en productiviteit’.

Werkgevers beloond

Als gemeente Borsele gaan we zelf ook aan de slag met het ontwikkelen van een mantelzorgvriendelijk beleid. We hopen dat ook andere werkgevers aan willen haken, zodat we het thema samen in de regio kunnen agenderen. Werkgevers die hun werknemers actief ondersteuningsmogelijkheden aanbieden en daarover in gesprek gaan, overhandig ik in november dit jaar graag de officiële Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’, aldus de wethouder.

Wat levert mantelzorgvriendelijk beleid op?

In Nederland hebben al vele organisaties de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ gekregen. Zij zien het belang van een goede werk privé balans. Als voordelen benoemen zij een lager ziekteverzuim en uitval en een hogere productiviteit, vitaliteit en tevredenheid. Ook noemen sommigen het positieve effect voor hun imago en positie op de arbeidsmarkt.

Informatie en aanmelden

Een selectie van werkgevers zal benaderd worden voor dit project. Meedoen of meer informatie dan kan je terecht bij Jeanet van Lieshout, eerste aanspreekpunt voor dit project, mail: j.vanlieshout@werkenmantelzorg.nl.

vrijwilligershuis-borsele

http://www.vrijwilligershuis.nl/

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s