mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Waterschap Scheldestromen: Gooi gebruikt frituurvet niet in wc of gootsteen

Een reactie plaatsen

Het is weer oliebollentijd, dus daarom vraagt het waterschap extra aandacht voor de inzameling van gebruikt vet. Gebruikt frituurvet is een goede grondstof voor biobrandstof en zo kunnen verstoppingen in het riool voorkomen worden. Zowel bij mensen thuis als op de zuiveringsinstallaties van het waterschap.

vet in fles

Waar dan wel?

Inleveren van gebruikt frituurvet is makkelijk. Het afgekoelde frituurvet kan terug gegoten worden in de verpakking of een afsluitbare plastic fles. Zo kan het vet met verpakking en al ingeleverd worden bij een inzamelpunten in de buurt:

1. Bij de milieustraat
Daar staat een aparte inzamelcontainer voor frituurvet en -olie.

2. Bij een (sport)vereniging
Inzamelbedrijf Rotie zet op verzoek gratis een blauwe ton neer. Voor een volle ton krijgt de vereniging een vergoeding: http://www.vetgoedbezig.nl/.

3. In de gele container
Bij steeds meer supermarkten staat een gele container voor vet en olie. Kijk voor het inleverpunt bij jou in de buurt op: http://www.frituurvetrecyclehet.nl/.

Bij het restafval?

Dat kan ook, maar dan wordt het vet niet hergebruikt. Dit is altijd nog beter dan door het riool spoelen. In een afsluitbare verpakking kan het gebruikte vet in de grijze vuilcontainer. Handig is dan om het frituurvet eerst te laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak.

Niet in het riool

Vet geeft verstoppingen in het riool, ook vloeibaar vet. Dat kost de gemeenschap elk jaar veel geld. De reiniging van een liter gebruikt vet kost de waterschappen € 2,80. Dat is het dubbele van de kostprijs van frituurolie in de winkel. Een dringende oproep van het waterschap is daarom om gebruikt vet niet door het afvoerputje of het toilet te spoelen, maar aan te bieden voor hergebruik.

waterschap

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s