mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Adaptatie vereist participatie van gebruikers in vraagstuk zoet of zout Volkerak-Zoommeer

Een reactie plaatsen

Atlas van Waterpoort biedt aanzet tot dialoog over een gezond watersysteem voor diverse gebruikers

De geschiedenis van het Volkerak-Zoommeer kenmerkt zich door transities tussen een zout en zoet watersysteem. In de Ontwerp-Rijksstructuurvisie voor het Volkerak Zoommeer wordt het weer zout maken van het systeem beoogd, waar eigenlijk voorop moet staan dat de gebruikers samen een gezond watersysteem creëren.

volkerak zoommeer

De onderzoeksgroep Resilient Deltas van HZ University of Applied Sciences heeft in opdracht van samenwerkingsverband Waterpoort onderzoek gedaan naar de belangen en behoeften van gebruikers van het watersysteem van het Volkerak-Zoommeer en omgeving. Uit het onderzoek komt naar voren dat voor diverse partijen de functies van het huidig watersysteem kwetsbaar zijn. Zoals zoetwatervoorziening voor de landbouw en waterkwaliteit voor recreatie en natuur. Verandering van het watersysteem vereist echter aanpassingen van verschillende gebruikers in het gebied. Naast de feitelijk veranderingen, dienen ook de percepties van gebruikers een plaats te krijgen in het planvormingsproces. Dit blijkt namelijk essentieel voor de mate waarin men bereid is tot adaptatie ten aanzien van de functies van het gebied en participatie in het ontwikkelproces van het watersysteem.

De resultaten van dit beschrijvende onderzoek dragen bij aan de discussie omtrent de planvorming over een zoet of zout Volkerak-Zoommeer en de betekenis voor een veerkrachtige delta-regio. De resultaten zijn gepubliceerd in de Atlas van Waterpoort. De Atlas en meer informatie over het project zijn te vinden op: http://www.hz.nl/projecten/waterpoort

Op naar een veerkrachtig deltagebied

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Waterpoort, een samenwerkingsverband tussen gemeenten, gesteund door provincies, waterschap, terreinbeheerders, ZLTO, bedrijfsleven en onderwijs (meer informatie op http://www.waterpoortwerkt.nl). Samen willen zij Waterpoort een robuuste, vitale en zelfbewuste regio maken. Het ontwikkelen van een gezond watersysteem is één van de grootste uitdagingen voor komende decennia. De Atlas
van Waterpoort biedt de betrokken partijen inzicht in initiatieven, kwetsbaarheden en gebruiksmogelijkheden van het gebied. Het praktijkgerichte onderzoek vanuit de onderzoeksgroep Resilient Deltas sluit aan op de ambitie van de gebiedspartijen om Waterpoort vanuit de samenleving te transformeren tot een veerkrachtig deltagebied.

HZ logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s