mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Zeeuwse scholieren kunnen komende jaren weer rekenen op Cultuureducatie

Een reactie plaatsen

Op maandag 19 december 2016 ondertekende gedeputeerde Ben de Reu (Cultuur) het convenant cultuur 2017-2020 op het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap samen met minister Jet Bussemaker (Onderwijs). De intentieverklaring Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs maakt onderdeel uit van dit convenant.

ondertekening-convenant-jet-bussemaker-en-ben-de-reu

 

Met deze ondertekening sluit Zeeland voor een tweede periode aan bij deze rijksregeling.

Cultuureducatie stimuleert

De Provincie Zeeland zet in op het stimuleren van een doorgaande leerlijn cultuureducatie voor alle scholieren in Zeeland, dus van primair onderwijs tot en met hoger en universitair onderwijs.

Dit is een continu proces bij zowel de culturele instellingen als bij het onderwijs in Zeeland.

Gedeputeerde Ben de Reu: ‘Zoals we het in Zeeland belangrijk vinden om goede autowegen en fietspaden te hebben, zo vinden we het ook belangrijk dat er een goede culturele infrastructuur is voor jong en oud. Als Provincie willen we samen met andere partijen in de regio, zoals de scholen zorgen voor een dicht net van culturele activiteiten. Daarbij proberen we zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare rijksgelden door deze te matchen voor Zeeuwse initiatieven’.

Actief uitdagen

Door provinciale ondersteuning van Zeeuwse culturele instellingen en de regionale centra voor cultuureducatie worden scholen actief uitgedaagd en geholpen om cultuureducatie een vaste plek binnen het onderwijs te geven. Om dit te bereiken wordt de aandacht steeds meer verlegd van kennismaking naar een samenhangend programma gericht op de ontwikkeling van het culturele bewustzijn van kinderen. Deze ontwikkeling moet aansluiten bij hetgeen binnen de scholen op andere leergebieden al gebeurt.

Gedeputeerde Ben de Reu: ‘Ik vind het belangrijk dat Zeeuwse jongeren op jonge leeftijd leren over en van cultuur op een manier die aansluit bij de beleefwereld van de jongeren, dit gebeurd bijvoorbeeld tijdens de Kinderkunstweek. Cultuur is meer dan het bezoeken van een museum’.

Scholen zelf actief met cultuureducatie

Door deze inzet is in de afgelopen jaren onder schoolbesturen de betrokkenheid voor cultuureducatie vergroot. Schoolbestuurders zetten zich actief in om cultuureducatie een steviger plek te geven in het curriculum. Zo honoreerde het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) in juni 2016 de aanvraag van drie onderwijsorganisaties in Zeeland. Voor de regeling Professionalisering Cultuuronderwijs, hebben inmiddels zestien scholen ingetekend. Daarnaast zijn zestien scholen gestart met inzet van de Impulsregeling Muziekonderwijs.

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s