mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Onderzoek NVWA naar bruinrotbesmetting afgerond: 4 besmette bedrijven

Een reactie plaatsen

Het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar bruinrotbesmettingen in pootaardappelen is afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat er in totaal 4 bedrijven besmet zijn met de bacterie die bruinrot veroorzaakt. Het vermoeden dat een zomerstorm in 2015 de oorzaak van de besmettingen is geweest kan niet bewezen worden.

bruinrot-in-aardappelen

Bruinrot is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum. De bacterie heeft een quarantainestatus in de EU (IAII). De bacterie staat in Nederland vooral bekend als ziekteveroorzaker in aardappelen. Hij komt in grote delen van Nederland in het oppervlaktewater voor. De bacterie is niet schadelijk voor mensen.

Bron van de besmetting

In oktober heeft de NVWA een besmetting met bruinrot vastgesteld bij een pootgoedteler in Gelderland en bij een pootgoedteler in Flevoland. De NVWA is toen een onderzoek gestart naar de bron en de omvang van de besmetting. Uit dit onderzoek blijkt dat beide getroffen telers gebruik hebben gemaakt van dezelfde pootgoedpartij die in 2015 is geteeld bij een pootgoedbedrijf in Groningen. Op dit bedrijf is in de nateelt ook bruinrot aangetroffen. De teler in Groningen heeft de bewuste bronpartij aan nog 4 andere bedrijven geleverd. Bij één hiervan, gelegen in Noord Holland, is ook bruinrot aangetroffen, bij de 3 andere gebruikers niet. In totaal zijn 4 bedrijven besmet verklaard en de 3 andere bedrijven ‘waarschijnlijk besmet’.

Oorzaak besmetting

Een mogelijke verklaring van de besmetting is dat deze in 2015 ontstaan is op het herkomstbedrijf in Groningen toen tijdens een zware storm oppervlaktewater op het betreffende pootgoedperceel is terecht gekomen. Om dit vermoeden nader te onderzoeken heeft de NVWA in beeld gebracht op welke percelen in de directe omgeving in 2015 pootaardappelen zijn geteeld. Op 5 percelen van 4 bedrijven (incl. een ander perceel van het herkomstbedrijf) is de aanwezige nateelt bemonsterd (88 monsters). In al deze onderzochte partijen is géén bruinrot aangetroffen. Het vermoeden dat de zomerstorm de oorzaak van de besmetting is geweest kan dus niet aangetoond worden. Als de storm inderdaad de bron van de besmetting is geweest, is het effect van de storm in elk geval lokaal geweest.

Maatregelen

De NVWA legt maatregelen op aan bedrijven waar een besmetting met bruinrot is vastgesteld. De betreffende partij wordt besmet verklaard en alle andere pootgoedpartijen mogen niet worden uitgeplant. Verder gelden er beperkingen aan de percelen en moeten er hygiënemaatregelen worden genomen. Voor de 3 genoemde bedrijven waar geen bruinrot is aangetroffen  beperken de maatregelen van de ‘waarschijnlijke besmetting’ zich tot de verwante pootgoedpartij en hygiënemaatregelen.

Bruinrot is sinds 2009 niet meer aangetroffen in pootaardappelen. In 2011 werd de bacterie Ralstonia voor het laatst aangetroffen in consumptieaardappelen.

NVWA

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s