mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Delegatie OCW deed inspiratie op in Zeeland

Een reactie plaatsen

Op 1 en 2 december 2016 bracht een delegatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een bezoek aan Zeeland. Tijdens het bezoek deden de ambtenaren van OCW inspiratie op voor het toekomstige rijksbeleid op het gebied van onderwijs. Dat zal, meer dan voorheen, in samenspel met de regio’s worden ingevuld.

Een busreis leidde de bezoekers langs diverse bedrijven en onderzoeksinstellingen die passen bij het Zeeuws DNA. Een terugkerend thema in de gesprek was Campus Zeeland; het netwerk van bedrijven en instellingen die zich inspannen om de concurrentiekracht van de Zeeuwse economie te versterken. Via tal van ontmoetingen kreeg het Ministerie een kijkje in de keuken bij bedrijven. Ook verdiepten zij zich in de samenwerking die er in Zeeland is tussen onderwijs, overheid en ondernemers.

Zeeland loopt voorop in sectoren als havens en industrie, energie en water, techniek, agro en food. Die kennis willen we de komende jaren verder uitbouwen; en bezoekers zagen dat er al veel initiatieven lopen op dat vlak. Zo bracht de delegatie onder andere een bezoek aan NIOZ en Imares in Yerseke, om kennis te maken met nieuwe initiatieven rondom water, energie en zilte teelten. Daarna ging het gezelschap naar Zeeuws-Vlaanderen, waar ze in het Huis van de Techniek werden bijgepraat over de ontwikkelingen in het techniekonderwijs. Bij Dow Benelux BV vertelde Neldes Hovestad over het belang van het Bèta College voor het Zeeuwse bedrijfsleven. Studenten van de UCR verzorgden vervolgens een rondleiding after-dinner-walk langs Middelburgse studentenhuizen.

dok41-gebouw

De vrijdag was gevuld met bezoeken aan de Kenniswerf en DOK41. Daar vertelden vertegenwoordigers van Smart Delta Resources en Zeeland Connect over het belang van kennis- en innovatienetwerken voor de regio.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijke terugblik op het programma.

Bas Derks, ministerie van OCW: “Zeeland is voor ons een inspiratie. Wij willen helpen het regionaal ecosysteem sterk te maken. De uitdaging in Zeeland is vergelijkbaar met regio’s die in een delta leven. Een initiatief als de Delta Academy is daar een mooi voorbeeld van. Onder de noemer ‘Gelijke Kansen’ worden overgangen van studenten die bijvoorbeeld van VMBO naar MBO of van MBO naar HBO gaan, bevorderd. Daar komt geld voor vanaf volgend jaar.”

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Ooit is onderzocht dat Zeeland de beste regio is om groot te worden. Maar is Zeeland ook de beste provincie om te blijven als je er groot geworden bent? Zijn er banen, zijn er studies? Die vraag gaat me aan het hart en daar maak ik me druk om.  Ik kijk terug op een geslaagde tweedaagse. OCW heeft kunnen zien dat we in de regio al volop gekozen hebben en concreet bezig zijn. Ook van OCW willen we in de toekomst vragen om niet sectoraal, maar integraal naar de regio te kijken en het vizier op Zeeland te richten bij de uitvoering van onze concrete plannen.”

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s