mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Conferentie ‘Aan de slag met Laaggeletterdheid in Zeeland’

Een reactie plaatsen

Op dinsdag 29 november 2016 vindt in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) om 15.00 uur de conferentie ‘Aan de slag met laaggeletterdheid in Zeeland’ plaats. Deze conferentie is een initiatief van ZB, Stichting Lezen & Schrijven, de Bibliotheken in Zeeland en de gemeenten, vertegenwoordigd in het overleg arbeidsmarktregio.

Waarom de conferentie?

Laaggeletterdheid is een probleem van ons allemaal.

In Zeeland is naar schatting 12 % van de inwoners tussen 18 en 65 jaar laaggeletterd. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met een migratie-achtergrond maar 75% van het aantal laaggeletterden heeft Nederlands als moedertaal. Mensen die laaggeletterd zijn, missen het plezier om een boek of de ondertiteling bij een film te kunnen lezen. Zij hebben moeite met ANWB- of stationsborden, briefjes van school, belangrijke sites op internet, werkinstructies en bijsluiters bij medicijnen.

De gevolgen van laaggeletterdheid raken niet alleen de mensen zelf, maar ook de omgeving. Medewerkers die geen vrachtbrieven of veiligheidsvoorschriften kunnen lezen, cliënten die uw schriftelijke instructie of factuur niet snappen. Patiënten die meer tijd vergen op het spreekuur of medicatie verkeerd gebruiken. Of ouders die de uitnodiging voor de ouderavond niet begrijpen, en bovendien hun kinderen niet kunnen helpen met het huiswerk of het leren lezen.

Mensen die laaggeletterd zijn, hebben gemiddeld aantoonbaar meer gezondheidsproblemen en minder kans op betaald werk. Het niet goed kunnen lezen en schrijven bemoeilijkt het zorgen voor bijvoorbeeld hun kinderen en naasten fors. Daarnaast draagt de samenleving extra kosten vanwege deze problematiek.

Doel conferentie

Meer bestuurskracht te mobiliseren in de aanpak van laaggeletterdheid in Zeeland. Herkennen van het probleem, laaggeletterden beter bereiken. En zorgen voor verbinding van laaggeletterdheid met de terreinen: Gezin, Arbeid (werk & inkomen) en Gezondheid. Centraal staat de gezamenlijke aanpak.

 Voor wie?

De conferentie is bedoeld voor wethouders, beleidsambtenaren, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, bibliotheken, sociale werkvoorziening, onderwijs, GGD, UWV en alle organisaties die een belangrijke rol kunnen spelen bij de aanpak van laaggeletterdheid.

Meer informatie over deze conferentie is te vinden in de agenda op de website van ZB: http://www.dezb.nl.

ZB planbureau

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s