Gemeenten doven licht tijdens de Nacht van de Nacht

Het stadhuis van Vlissingen en een deel van het centrum van Middelburg en Goes zijn deze zaterdagavond (29 oktober) niet verlicht. Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober worden de lichten gedoofd van tientallen gebouwen, kerken, bruggen, bedrijven en monumenten verspreid over de hele provincie. Gemeenten steunen zo de Nacht van de Nacht in Zeeland, georganiseerd door de ZMf in samenwerking met de Vrienden van de Nacht.

nacht van de nacht logo

In Zeeland doen acht van de dertien Zeeuwse gemeenten mee aan de Nacht. Zij doen het licht uit bij kerken, molens, kantoren en andere locaties. Zo wordt het donker in hartje Goes en Middelburg, en de Vlissingse boulevard ter hoogte van Nieuwendijk. Ook herkenningspunten als de Lange Jan in Middelburg, het stadhuis van Vlissingen, de kerk in Oostkapelle en de TV toren in Goes gaan uit. Ook roepen gemeenten burgers en bedrijven op om waar mogelijk hun lichten te doven tijdens de Nacht en ondersteunen ze lokale nachtactiviteiten. Dit gebeurt in de gemeenten Middelburg, Veere, Borsele, Tholen, Goes, Terneuzen Schouwen-Duiveland en Hulst.

Het wordt dus een klein stukje donkerder op zaterdagavond in Zeeland. Zodat iedereen tijdens deze Nacht van de Nacht de schoonheid en de romantiek van de donkere nacht beter kunnen beleven. Ambassadeur van de Nacht van de Nacht, Maurits Groen, roept gemeenten en bedrijven op om ook structureel ’s nachts de aanlichting en reclameverlichting standaard uit te doen. Instellingen en bedrijven hebben een wettelijke verplichting om energie te besparen en dit is een van de meest efficiënte en eenvoudigste manieren om daaraan te voldoen. De ZMf juicht deze structurele aanpak van lichthinder en het toepassen van slimme en energiezuinige verlichting toe. Zo heeft zij zelf deze maand een notitie voor gemeenten rondgestuurd met 20 aanbevelingen om het hele jaar door aan de slag te gaan met duurzaam verlichten. De aanbevelingen zijn te vinden op http://www.nachtvandenacht.nl/aanbevelingen-voor-gemeenten/

ZMF

De ZMf is voornemens om het jaar daarop de bedrijven te benaderen om met slim verlichten en aanpak van lichthinder aan de slag te gaan. ZMf roept ook het publiek op om op 29 oktober de lichten massaal uit te doen en naar van de honderden activiteiten te komen tijdens de Nacht van de Nacht, zie ook www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s