mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Nog geen oplossing sanering Thermphos

Een reactie plaatsen

Het is nog niet duidelijk wanneer de sanering van Thermphos klaar is en hoeveel dat gaat kosten. Gedeputeerde Staten laten dat vandaag weten aan Provinciale Staten. De sanering van Thermphos is een maatschappelijk probleem. Het provinciebestuur gaat daarom ook in overleg met het Rijk om hulp te vragen bij het zoeken naar oplossingen.

Dat is de conclusie na overleg tussen de aannemingscombinatie DS , de beheersorganisatie Van Cittersbeheer BV (VCB) en de Raad van Commissarissen, waar de Provincie Zeeland deel van uit maakt.

Het geld uit de boedel van Thermphos is op, maar zo lang het terrein nog niet fosforvrij is, zijn maandelijkse beheerkosten voor de veiligheid van 700.000 euro per maand nodig. Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten vandaag een bedrag vrij te maken van € 1,1 miljoen euro om de beheerskosten nog te kunnen voldoen tot medio januari.

Ingrijpen

Op dit moment is nog niet meer dan 22% van het fosforslib verwijderd. De Provincie heeft nu de aannemer in samenwerking met VCB de opdracht gegeven om begin december te komen met een plan voor de afronding van de werkzaamheden, inclusief een financiële raming hiervoor.

Jaap Kruit van Mourik BV: “We gaan er alles aan doen om in overleg met VCB in december met een goed doordacht plan te komen. We benadrukken dat dit een zeer ingewikkelde klus is. Nog nooit is een dergelijke fabriek op deze manier ontmanteld. We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid en gaan het gesprek aan over hoe we de klus zo kostenefficiënt gaan klaren.”

Kosten

Dat betekent dat de beheerskosten langer zullen doorlopen. De Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de veiligheid en daarmee de beheerskosten. Beheerkosten zijn onder andere kosten voor de brandweer,  operators  en eerste hulp die 24 uur per dag aanwezig moeten zijn vanwege de aanwezigheid van het gevaarlijke fosfor.

Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten vandaag een bedrag vrij te maken van € 1,1 miljoen euro om de beheerskosten voorlopig nog te kunnen voldoen. Als aannemer, VCB en de Raad van Commissarissen in december niet tot een overeenkomst komen, kan besloten worden de werkzaamheden stil te leggen of op te schorten. VCB maakt een financiële raming van de nodige beheerskosten voor als hiertoe besloten wordt.

Den Haag

De sanering van Thermphos is een maatschappelijk probleem. De kans is groot dat de sanering van Thermphos de mogelijkheden van de Provincie overstijgt. Het provinciebestuur gaat daarom in overleg met het Rijk om hulp te vragen bij het zoeken naar oplossingen.

provincie zeeland logo

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s