mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Bijzondere activiteiten in Zeeland op 10-10-2016 ‘Dag van de Duurzaamheid’

Een reactie plaatsen

Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op maandag 10 oktober, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend. Ook Zeeland staat bol van de leuke initiatieven.

Zo is er een lezing over duurzame dorpen in Oostkapelle en gaat sprintkampioene Nelli Cooman voorlezen op diverse scholen. Topbestuurders gaan dertig dagen op Low Car Diet, het is de Dutch Sustainable Fashion Week en er wordt op duizenden basisscholen voorgelezen uit het nieuwe boek De wereld van plastic.

“De Dag van de Duurzaamheid is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. We willen een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen, want het klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Klimaat en energie zouden voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn bij de komende verkiezingen”, aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma.

dag_van_de_duurzaamheid

In Zeeland vinden onder andere de volgende activiteiten plaats:

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober, tussen 10.00 en 17.00 uur organiseert de werkgroep Duurzaam Oostkapelle Puur Oôskappel en wordt de Mobiele Fruitpers geplaatst op Campingpark Ons Buiten. Diverse aspecten van duurzaamheid komen aan de orde en er zijn volop activiteiten te doen doen: rondleidingen, fotograferen in de omgeving, WildPlukWandeling op eigen gelegenheid, appelhappenn en Bratapfel maken in de oven.

mannetje-op-de-ecofiets

  • Werkgroep Duurzaam OostKapelle, organiseert op 10-10 van 19.30 tot 21.30 uur een lezing over De kracht van Duurzame Dorpen door Ad Phernambucq. Als pionier op het gebied van duurzame ontwikkeling in Zeeland heeft Ad Phernambucq in de afgelopen 25 jaar een groot aantal succesvolle projecten en campagnes ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn ‘Zon op School’, de landelijke campagne ‘Fietsen Scoort’, de ‘Zeeuwse Zonneboot Race’, de ‘Zeeuwse Atlas voor Duurzaamheid’, de ‘Klimaatweek’, ‘Duurzame Dorpen’ en ‘Energieke Sportverenigingen’. De ontwikkeling van duurzame energieprojecten in binnen- en buitenland is nu een speerpunt voor AdFair.
  • Op het eiland Tholen vinden op 10-10 diverse duurzame activiteiten plaats.
  • Voorleesactie: op duizenden basisscholen en kinderboerderijen wordt op 10-10 voorgelezen uit het nieuwe boek De wereld van plastic, dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld is (onder leiding Duurzame Pabo oprichter van André de Hamer uit Sint Kruis). Met verhalen van pabo studenten, waaronder Lianne Meerman van Hogeschool Zeeland, en tekeningen van basisschool leerlingen. Hierbij zijn leerlingen van RKBS Molenbolwerk uit IJzendijke en Zonne Eiland uit Sint Kruis. De burgemeester, twee wethouders, boswachter Marijke Lieman en sprintkampioene Nelli Cooman lezen het verhaal voor op de basisscholen ’t Kofschip in Zierikzee, de Zonnewijzer in Zonnemaire, de Schoener in Brouwershaven, de Klimop in Dreischor en de Kirreweie in Burgh-Haamstede. Kijk hier voor de lijst van scholen die in Drenthe deelnemen. Hier kan de PDF met verhalen van het boek gedownload worden. Deelnemende scholen ontvangen ook een knikkertegel van gerecycled plastic. Klik voor de volledige lijst met Zeeland op: http://www.dagvandeduurzaamheid.nl
  • Landelijke acties met deelnemers uit Zeeland:
    Dutch Sustainable Fashion Week: van 7 t/m 16 oktober wordt in meer dan 400 winkels duurzame mode zichtbaar gemaakt en vinden vele fashion events plaats. In Zeeland doen onder andere de winkels van Duifhuizen in Vlissingen, Middelburg en Goes mee, evenals Avalon. Meer info De grote fashionshows van DSFW vinden plaats op 10 oktober in Amsterdam.

Volg de Dag via Twitter #dvdd16 en Facebook
Natuurlijk spelen Facebook, Instagram en Twitter #dvdd16 een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers laten zien dat ze meedoen en posten updates, foto’s en filmpjes van (de voorbereidingen van) de activiteiten. Hier zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden.

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s