mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Provincies maken werk van winkelleegstand

Een reactie plaatsen

Provincies gaan de leegstand in stads- en dorpscentra te lijf. De provincies hebben deze week 12 RetailDeals met minister Henk Kamp gesloten waarin ze afspreken het aantal vierkante meters winkeloppervlakte drastisch naar beneden te brengen. Daarnaast moeten nieuwe winkels zich in de centra vestigen en niet aan de randen van de stad.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat heeft ondertekent namens Zeeland.

lege-winkel

Om dit te bereiken, gaan provincies gemeenten desgewenst ondersteunen bij het wegwerken van de overcapaciteit aan winkelgebied en zorgen afstemming tussen gemeenten bij locatiekeuzes voor nieuwe winkels. Provincies gaan lokale plannen die leegstand juist vergroten, blokkeren.

Leegstand

Nederland heeft veel winkeloppervlakte: 30,8 miljoen vierkante meter en tien procent daarvan staat op dit moment leeg. Lege binnensteden en verlaten winkelcentra maken steden en dorpskernen onaantrekkelijk en hebben een negatieve invloed op de regionale economie en het toerisme.

Volgens Sander de Rouwe, gedeputeerde in Fryslân en woordvoerders namens de 12 provincies, pakken de provincies hun rol om binnensteden bruisend en vitaal te houden: “Als provincies zijn we in staat om de regionale samenwerking en afstemming tussen gemeenten te organiseren. Maar soms zal er een lokaal plan moeten sneuvelen om echt een rem te kunnen zetten op de komst van nieuwe winkelpanden. Provincies zullen ook hier hun rol pakken.”

RetailDeals

In de RetailDeals spreken de provincies af dat ze starten met verschillende pilots om ervaring op te doen met het, samen met gemeenten, in beeld brengen en desgewenst terugbrengen van bestemmingsplancapaciteit, terugdringen van de beschikbare winkeloppervlakte en tegelijkertijd ruimte bieden aan innovatie en vernieuwing.

Daarnaast staan er in Deals afspraken om te komen tot objectieve kengetallen over productiviteit  en marktruimte voor de verschillende branches in de retail. Ook wordt er gewerkt aan een landelijke vastgoedmonitor en een landsdekkend en landgrensoverschrijdend koopstromenonderzoek. Op basis van deze gegevens kunnen overheden een effectief bovenregionaal detailhandelsbeleid voeren.

De opgaven verschillen per regio daarom bevatten de twaalf provinciale retaildeals ook specifieke maatregelen die in de individuele provincies worden genomen.

Zeeland

De Provincie werkt samen met de vier grootste steden in Zeeland, onder leiding van Goes, aan het aantrekkelijk houden van de binnensteden. Iedere stad is anders, dus ook de winkelgebieden, de leegstand en de oplossingen daarvan. De provincie ondersteunt de samenwerking op verschillende manieren. Onder andere door het delen van kennis over de ontwikkelingen in de sector, door ondernemers en vastgoedeigenaren bij elkaar te brengen, door Europese subsidiemogelijkheden te benutten en succesvolle acties uit te breiden naar meer gemeenten. De provincie neemt de regie om nieuwe detailhandel over gemeentegrenzen heen af te stemmen en te voorkomen dat winkels voor leegstand worden gebouwd. De provincie let daar scherp op en grijpt in als dat nodig is.

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s