mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Halfjaarcijfers DELTA: onverminderd last van slechte energiemarkt

Een reactie plaatsen

Het resultaat van de DELTA Groep over het eerste half jaar 2016 wordt sterk bepaald door mutaties in de voorziening voor de Gasflexportfolio. Zonder die mutaties in de voorziening bedraagt het nettoresultaat € 5,3 mln (2015: € 36,8 mln).

In het eerste halfjaar realiseerde DELTA een omzet van € 448,4 mln., een daling van 25,9% ten opzichte van vorig jaar. DELTA Netwerk Groep is vanwege de op handen zijnde splitsing niet begrepen in deze omzetcijfers. Het nettoresultaat over de eerste zes maanden van 2016 bedraagt inclusief de mutatie in de voorziening Gasflexportfolio € 81,3 mln (2015: € 150,7 mln negatief).

DELTA groep als geheel lijdt onder de situatie van de slechte marktomstandigheden op de eigen energiemarkt en de verlieslatende centrales (Sloecentrale en EPZ). Waar het eerste half jaar een positief resultaat laat zien is dit te verklaren uit de diverse vrijvallen uit de voorziening voor verlieslatende energiecontracten. Door deze vrijval lijkt het beeld positiever dan het feitelijk is.

De negatieve ontwikkelingen op de energiemarkt hebben een sterk effect op de kasstroom. De afgelopen zes maanden was de kasstroom € 26,6 mln negatief. In de laatste twaalf maanden daalde het saldo kasmiddelen met € 151,2 mln. Door deze grote liquiditeitsbewegingen en de risico’s die dit mee zich meebrengen is het noodzakelijk om door te gaan met het ingrijpende herstructureringsproces waar DELTA in zit.

Evides, Retail consumentenmarkt en DELTA Netwerk Groep stijgen wel

Positieve resultaten zijn te zien bij de onderdelen Evides, Retail consumentenmarkt en DELTA Netwerk Groep. Zowel Retail als DNWG rapporteerden een stijging van 9% ten opzichte van de operationele resultaten van de vergelijkbare periode in 2015. De productie- en handelstak is verlieslatend.

De voorbereidingen voor de splitsing van het netwerkbedrijf DNWG zijn in volle gang. Het splitsingsplan is ingeleverd bij de ACM. Door ontwikkelingen op de energiemarkt en ontwikkelingen binnen DELTA zelf spreekt DELTA geen resultaatverwachtingen uit voor heel 2016.

Een solide oplossing voor EPZ buiten de DELTA Groep is momenteel onderwerp van gesprek met de overheid. De uitkomst van deze gesprekken raakt niet alleen DELTA, maar ook de economische slagkracht van de provincie Zeeland en het behoud van werkgelegenheid.

delta-logo

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s