mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

GroenLinks Zeeland stelt vragen over powerboat race in Natura2000-gebied bij Terneuzen

Een reactie plaatsen

De PZC berichtte[1] dat op zondag 18 september jl. de NK Rib Rally – een wedstrijd met snelle powerboten – werd georganiseerd in de Put van Terneuzen. De dag ervoor vonden daar ‘Corporate Rally’s’ plaats met diezelfde snelle boten. In de Westerschelde dus, een Natura2000-gebied! Dit leidt voor de fractie van GroenLinks tot de volgende vragen aan GS in Zeeland:

 

  1. Wist u van deze vaartochten met snelle powerboten op de Westerschelde in het weekend van 17 en 18 september 2016?
  2. Gezien de aard van deze sport en de ligging van de Put van Terneuzen in een Natura2000-gebied – nota bene ingesteld om de achteruitgang in biodiversiteit tegen te gaan – is voor een dergelijke activiteit een vergunning nodig. Bent u hiervoor als bevoegd gezag van de Natuurbeschermingswet 1998 benaderd? Zo nee, waarom niet (gezien de noodzaak om te bekijken of er geen verstoring van beschermde natuursoorten plaatsvindt bij dergelijke activiteiten conform die wet)?
  3. Zo ja, hebt u daarbij een verklaring van geen bedenking afgegeven? Waarom wel/niet?
  4. Is er sprake geweest van een verplichte voortoets? En van een evt. compensatietoets, de zg. ADC-toets? Kunt u aangeven wat de uitkomsten waren? Indien er geen toetsingen hebben plaatsgevonden, waarom niet?
  5. In de ogen van GroenLinks kan het niet anders of er vinden verstoringen van de natuur plaats bij dergelijke activiteiten. Bij de behandeling van de voorjaarsnota 2014 op 6 juni van dat jaar hebben wij al op deze gevaren gewezen – zie de notulen van die vergadering op blz. 25, https://www.zeeland.nl/digitaalarchief/zee1400529. GS hebben daar niet op gereageerd. Betekent dit: “Wie zwijgt stemt toe?”. M.a.w. deelt u deze zorgen van GroenLinks en bent u met ons van mening dat er geen plaats is voor dergelijke wedstrijden in Natura2000-gebieden?
  6. Indien u niet benaderd bent om een vergunning of verklaring van geen bedenkingen af te geven voor deze activiteiten, bent u dan bereid om de gemeente Terneuzen te wijzen op uw verantwoordelijkheden in deze? Zo nee, waarom niet? En bent u bereid om samen met deze (of andere gemeenten) te voorkomen dat dergelijke activiteiten volgend jaar nogmaals plaatsvinden op een dergelijke locatie in Zeeland? Zo nee, waarom niet?

[1] http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/racen-op-het-water-van-terneuzen-video-1.6409457

groen-links

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s