mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Bijeenkomst gekrompen en verdronken dorpen op Schouwen Duiveland

Een reactie plaatsen

Op maandag 3 oktober 2016 van 19:15 uur tot 21:00 uur, organiseert Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), samen met de gemeente Schouwen-Duiveland en Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland een informatieavond over de gekrompen en verdronken dorpen op Schouwen Duiveland. Iedereen is welkom in het gemeentehuis te Zierikzee.

verloren-dorp-schouwen

Foto Elkerzee, de hervormde kerk in 1954, een jaar na de ramp. (Zeeuwse Ankers, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, fotoarchief PZC).

Gekrompen en/of verdronken dorpen

Verspreid op Schouwen-Duiveland liggen/lagen verschillende gehuchten. Vroeger waren ze echter groter en in het bezit van een kerk, zoals Looperskapelle en Nieuwerkerke of Bommenee en Borrendamme. We noemen ze gekrompen en/of verdronken dorpen. In archeologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk opzicht zijn ze van groot belang en kunnen ze gezien worden als kleine pareltjes die een rol zouden kunnen spelen bij de toeristische en recreatieve ontsluiting van het buitengebied.

 

Herkenbaar en beleefbaar

Er liggen nog een heleboel kansen om de gekrompen en verdronken dorpen weer onder de aandacht te brengen, leesbaar en beleefbaar te maken. De organisaties willen vooral de herkenbaarheid en beleefbaarheid verhogen en de opgebouwde kennis over deze belangrijke cultuurhistorische objecten onder de aandacht brengen van de bewoners en bezoekers van Schouwen-Duiveland. Het project omvat vooral het overbrengen van informatie.

 

Programma:

Het programma tijdens de informatieavond is als volgt:

19.15 uur: Inloop met koffie/thee

19.30 uur: Inleiding door Caroline Geluk van SLZ

19.45 uur: Presentatie door Huib Uil, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland

20.15 uur: Gelegenheid voor vragen

21.00 uur: Sluiting

 

Iedereen is welkom

Op deze avond is iedereen die interesse heeft in dit onderwerp van harte welkom in het gemeentehuis. Deze bijeenkomst is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Mocht je verhinderd zijn maar toch over informatie beschikken die interessant is voor dit project dan horen zij het ook graag. In dat geval kan je  contact opnemen met Caroline Geluk van SLZ via e-mail: caroline.geluk@landschapsbeheerzeeland.nl of telefoonnummer: 0113 230 936.

landschapsbeheer zeeland logo

SLZ

Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft als doel het in stand houden en zo mogelijk verhogen van natuur- en landschapswaarden (waaronder begrepen de cultuurhistorische waarden). Met name in het cultuurlandschap in de provincie Zeeland. Zij doen dit door middel van het stimuleren van beheer en ontwikkeling van natuur en landschap. Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s