mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Tweede campagne ‘Bedankt dat je langzamer rijdt’ in Magrette

Een reactie plaatsen

Van 19 september tot 19 november 2016 vindt de tweede campagneperiode ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’ plaats in Magrette. De straat wordt opnieuw aangekleed met lantaarnpaalborden, spandoeken, vlaggen en krijtuitingen. Dit materiaal herinnert weggebruikers op een positieve manier aan de geldende snelheidslimiet van 30 km/uur. Voor de start van de eerste campagneperiode werd deze limiet dagelijks door ruim driekwart van de bestuurders overschreden.

Bedankt dat je langzamer rijdt 2

 

Van 14 maart tot 28 mei stond Magrette al eerder in het teken van de campagne ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’. Voor de start van de eerste campagne en kort erna zijn ter plaatse snelheidsmetingen uitgevoerd. De metingen laten zien dat het totaal aantal snelheidsovertredingen afneemt, evenals de gemiddelde snelheid. Daarnaast is een verschuiving zichtbaar van grote overtredingen naar kleinere. De gemiddelde snelheid neemt af met 3 km/uur en het aantal overtredingen groter dan 10 km/uur neemt af met 5,3% ten opzichte van de meting voorafgaand aan de campagne.

Doelstelling van de snelheidscampagne is dat de gemiddelde snelheid met 5 km/uur daalt en het aantal snelheidsovertredingen met meer dan 10 km/u boven de limiet met 10% daalt ten opzichte van de nulmeting. Dan is er sprake van een merkbaar effect op de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. De behaalde resultaten zijn kleiner dan de geformuleerde doelstelling; toch is er sprake van een positief effect. Zeker als wordt gekeken naar de referentiestraat: hier namen alle snelheidsovertredingen toe!

‘Dankzij de bewoners wordt er minder hard gereden in Magrette. Een mooi resultaat, waarvoor complimenten.’, aldus Harry van der Maas, gedeputeerde verkeersveiligheid.

Pilot ‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’

Vooral binnen de bebouwde kom en op 60-km wegen buiten de kom zijn de risico’s van te hard rijden groot. Daar mengen kwetsbare verkeersdeelnemers zich met het gemotoriseerde verkeer. Niet beschermd door airbags en gordels, zijn zij degenen die het grootste gevaar lopen ernstig gewond te raken.

Het ROVZ startte in 2014 een pilot met een brede projectgroep om te komen tot een effectieve aanpak voor te hoge rijsnelheden op deze wegen. Het project combineert succesfactoren uit projecten uit binnen- en buitenland en ontwikkelt deze door. Veel snelheidsgedrag is onbewust. Essentieel in de aanpak is de combinatie van burgerparticipatie, gedragsbeïnvloeding, mogelijke infrastructurele ingrepen en handhaving. Op vijf locaties wordt er ervaring opgedaan met deze brede aanpak van snelheidsoverschrijdingen door het toepassen van twee campagneperiodes per straat. De eerste resultaten zijn positief. Ook bewoners zijn enthousiast; zij spelen een cruciale rol in de campagne.

Samenwerking

In het project werken de gemeenten Borsele en Terneuzen, waterschap Scheldestromen, Veilig Verkeer Nederland, de politie Zeeland-West-Brabant en het ROVZ samen.

rovz logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s