Derde ankerplaats Zeeuwse Ankers bij Berg van Troje in Borssele

Op zaterdag 10 september, Open Monumentendag, is bij de Berg van Troje in Borssele een nieuwe ankerplaats in gebruik genomen. Het is de derde ankerplaats van Zeeuwse Ankers, ná Yerseke en Dreischor. Ankerplaatsen kenmerken zich door de aanwezigheid van een klapbank. Dergelijke banken stonden vroeger op centrale plaatsen in Zeeuwse dorpen en steden en daar werd ‘geklapt’ (gekletst). Zo vertelden de mensen elkaar verhalen over zichzelf, over gebeurtenissen in het dorp of over het nieuws van de dag. Bij deze nieuwe klapbanken worden ook verhalen verteld, die klinken vanuit luidsprekers in de rugleuning en te activeren zijn vanuit een startknop.

klapbank Yerseke

Foto: De klapbank van de eerste ankerplaats bij de Oesterij in Yerseke

De Berg van Troje kent een rijke geschiedenis. De kern van de berg was in de elfde eeuw een woonterp op het eiland Borsele, dat in 976 voor het eerst wordt genoemd. Het eiland werd na een stormvloed in 1134 bedijkt. De woonterp werd opgehoogd en voorzien van een houten kasteeltoren bij een naastgelegen herenboerderij. In de dertiende eeuw kreeg het complex een stenen bebouwing en ringmuur en een ommuurde voorburcht. Het voor die tijd bijzondere verdedigingswerk en statussymbool was bezit van de machtige familie Van Borsele en kreeg het zwaar te verduren in de strijd tussen Holland en Vlaanderen. De stormvloeden van 1530 en 1532 spoelden grote delen van het mottekasteel weg. Herkenbaar zijn nu nog de hoofdburcht (berg), de voorburcht (lichte verhoging) en delen van de grachten.

In de Tweede Wereldoorlog bouwde de Duitse bezetter een bunker in en enkele bunkers rondom de kasteelberg.

Bij een die bunkers, de hospitaalbunker, is vanaf 10 september een ankerplaats ingericht. Je kunt er plaatsnemen op een klapbank, waar vier verhalen worden verteld. Ze hebben betrekking op de directe omgeving en spelen zich af in de jaren 1300 (Berg van Troje), 1616 (Aanleg polder en dorp), 1944 (Bevrijding Borssele) en 1970 (Een nieuwe zeehaven). Je kunt ook de hospitaalbunker bezichtigen en het heringerichte kasteelbergterrein. De ankerplaats bevindt zich aan de ‘Ommeloop’, een schelpenpad rondom het kasteelbergterrein (te bereiken vanaf de Monsterweg in Borssele), en is vrij toegankelijk.

SCEZ logo

Zie ook: http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/activiteit/1373/ankerplaatsen-verhalen-uit-een-klapbank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s