mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

College pakt knelpunten OV aan #Zeeland

Een reactie plaatsen

In het coalitieakkoord ‘Krachten bundelen’ is 1,2 miljoen euro uitgetrokken om knelpunten in het openbaar vervoer aan te pakken. Het accent ligt daarbij op het verbeteren van de voorzieningen bij provinciale bushalten en het toegankelijk maken van halten voor minder-validen. Ook wil het College gebruik van de fiets van en naar bushalten stimuleren. Tot slot is geld gereserveerd om buurtbusverenigingen te ondersteunen.

bus

Met de fiets naar de bushalte

Openbaar vervoer rijdt van halte naar halte. Reizigers reizen echter van deur tot deur. Met de nieuwe busconcessie rijden steeds meer reizigers met de fiets naar de halte. Bestaande bushalten zijn daarvoor echter nog onvoldoende uitgerust. In samenspraak met andere wegbeheerders en de Stichting Scholierenvervoer Zeeland wil het College daarom extra stallingen bij daarvoor geselecteerde bushalten plaatsen, om diefstal en beschadiging van fietsen te voorkomen. Het College trekt € 210.000 uit om de ketenmobiliteit te verbeteren.

Een punt van aandacht is West Zeeuws-Vlaanderen. Met de nieuwe busconcessie zijn daar relatief veel vaste lijnen vervallen. In deze regio maakt men dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van de haltetaxi; een relatief dure voorziening. E-bikes kunnen hiervoor een alternatief zijn. Met een pilot wil het College onderzoeken of het mogelijk is om elektrische fietsen aan te bieden voor vervoer van en naar de halte.

Voorzieningen bij provinciale bushalten

In de aanloop naar de nieuwe busconcessie zijn investeringen in bushalten uitgesteld, omdat het onzeker was of de betreffende halten nog aangedaan zouden worden binnen de nieuwe dienstregeling. In de periode 2016-2019 investeert de Provincie alsnog in het voorzieningenniveau en de toegankelijkheid van bushalten die in beheer zijn bij de Provincie.

Het halteplan geeft aan over welke voorzieningen bushalten moeten beschikken. Dit is afhankelijk van het aantal in- en uitstappers. Momenteel zijn nog niet bij elke halte de gewenste voorzieningen aanwezig. Het College maakt een inhaalbeslag om de haltes langs provinciale wegen nog dit jaar op het gewenste niveau te brengen. Ook worden provinciale bushalten toegankelijk gemaakt voor minder-validen. Met het verbeteren van provinciale bushalten is een bedrag gemoeid van € 762.000.

Hoewel de bushalte aan de Vestingweg in IJzendijke niet in beheer is bij de Provincie, investeert het College ook in verbetering van deze halte. Sinds de vernieuwing van de N61 stopt de bus niet meer in IJzendijke, maar erbuiten. De kwaliteit van de tijdelijke halte aan de Vestingweg laat te wensen over. Nu deze tijdelijke halte definitief wordt, gaat het dagelijks provinciebestuur de halte verbeteren en veiliger maken. Er komt onder meer een wachtruimte, zitbank, verlichting en fietsvoorzieningen. Hiervoor moeten nog wel wat procedures doorlopen worden; daarom vindt uitvoering op zijn vroegst plaats in 2017.

buurtbus

Buurtbussen

Momenteel rijden er 18 buurtbussen in Zeeland. Deze worden ingezet op het grensvlak van vast openbaar vervoer en de haltetaxi. Ze zijn daarmee een belangrijk onderdeel van het OV-netwerk. Diverse buurtbusverenigingen hebben aandacht gevraagd voor de financiële kwetsbaarheid van de verenigingen. De bestaande subsidie is niet voldoende, omdat de onkosten voor woon-werkverkeer van vrijwilligers toegenomen zijn. Het voortbestaan van de buurtbus loopt daardoor gevaar. Om de buurtbusverenigingen in de komende drie jaren te ondersteunen, trekt het College 60.000 euro uit.

provincie zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s