Rondleiding op gemeentelijke begraafplaatsen #Hulst en #Zaamslag

Op zaterdag 3 september verzorgt Jannie de Putter van de werkgroep Zagras een rondleiding op de begraafplaats in Zaamslag van 13.30 tot ± 15.00 uur. Op zaterdag 17 september verzorgen Marc Buise en Jan de Kort van de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten van 10.00 tot 12.00 uur een rondleiding op de gemeentelijke begraafplaats aan de Glacisweg te Hulst. Iedereen is welkom!

Tijdens deze rondleidingen wordt stil gestaan bij de geschiedenis van het begraven, de begraafplaats zelf en bij enkele monumenten. In Zaamslag met name bij het Herinneringshofje en in Hulst met name bij de oorlogsgraven en de graven in het Per Lachaise.

Graf 1

Bijzonder

Begraafplaatsen zijn, samen met kerken, vaak markante plaatsen in het landschap. Deze terreinen zijn sterk verbonden met de geschiedenis van de bewoners van het omliggende dorp of stad. Ze maken deel uit van het collectieve geheugen en zijn daarom belangrijke dragers van het cultureel erfgoed. Raken graven in de vergetelheid of worden begraafplaatsen gesloten, dan wordt op termijn ons collectieve geheugen gewist. Vaak zijn deze plaatsen op bijzondere wijze ingericht en bevatten ze veel historisch groen.

Graf 2

Vrijwilligers

Een begraafplaats is zoveel meer dan een sociale voorziening. Vele enthousiaste vrijwilligers en beheerders lichten u graag voor over de natuurwaarde, de historische waarde, over rituelen en kunstuitingen. Deze begraafplaatsen hebben een heel oud gedeelte, met zeer bijzondere en grote monumentale grafstenen. Daarom geven vrijwilligers een rondleiding. Er wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de begraafplaats, de klasse indeling, de vele imposante grafmonumenten met hun verhalen en de bijzondere symbolen en kunstuitingen op de graven. Ieder die belangstelling heeft is van harte welkom.

Verzamelen

Bij de ingang Glacisweg te Hulst en in Zaamslag bij de ingang aan de Veerstraat.Vooraf aanmelding is niet nodig en iedereen is welkom, er zijn geen kosten aan deze rondleiding verbonden.

landschapsbeheer zeeland logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s