mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

GroenLinks Zeeland heeft vragen over veiligheid transport hoogwaardig nucleair afval

Een reactie plaatsen

Sinds de zomer van 2016 bestaat er grote onduidelijkheid of het transport van hoogwaardig nucleair afval van Petten naar COVRA in Vlissingen nog wel veilig plaatsvindt. Hiervoor zijn strenge internationale regels vastgesteld. De Autoriteit voor Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) verleent op basis van die regels de vergunning voor zo’n transport in Nederland.

Vervoer-hoogradioactief-kernafval

Foto: http://www.laka.org

Belangrijkste voorwaarde is dat het materiaal verpakt wordt in speciaal voorgeschreven B-containers. Die blijken op. Nu heeft de ANVS vergunning verleend om op 31 augustus 2016 toch een transport toe te staan in A-containers. Bij een ongeval met deze lichtere containers bestaat de kans dat er straling vrijkomt. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) stelt dat het vervoer op deze manier niet veilig is en dat het daarom niet mag. De ANVS bestrijdt dat en staat het toch toe!

 

Over deze kwestie zijn al meerdere adequate vragen gesteld in de Tweede Kamer, o.a. op 21 juli jl. door D66, GroenLinks en CU, zie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2016Z14934&did=2016D30543  en op 23 augustus 2016 nogmaals door mw. Van Veldhoven (D66), zie:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z15444.html.Antwoorden zijn er nog steeds niet.

 

De Tweede Kamer is ook de eerstaangewezen volksvertegenwoordiging om vragen te stellen. De fractie van GroenLinks Zeeland is net als andere belanghebbenden zeer benieuwd naar die antwoorden hierop. De fractie maakt zich grote zorgen over de veiligheid en gezondheid in Zeeland! Gezien de urgentie en de Zeeuwse betrokkenheid heeft de fractie van GroenLinks Zeeland enkele extra vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

 

Vragen

  1. Zijn GS en/of de CdK, dhr. Polman, bekend met het voornemen dit gevaarlijke transport plaats te laten vinden, voor een groot deel door Zeeland, terwijl er niet aan alle veiligheidsvoorschriften wordt voldaan?
  2. Is het bij GS en/of de CdK, dhr. Polman, bekend waarom er zo’n haast is dit transport hoe dan ook door te willen laten gaan? Immers, het COVRA is verantwoordelijk voor de containers en heeft gezegd dat er reeds nieuwe zijn besteld. Dat blijkt ook uit een artikel in de PZC, zie: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/onenigheid-over-veiligheid-transport-kernafval-van-petten-naar-covra-1.6278487. Toch zet NRG Petten die A-containers in met toestemming ANVS.
  3. Kan en wil GS, c.q. de CdK, iets ondernemen om er voor te zorgen dat dit transport uitgesteld wordt en er uitsluitend transporten van hoogwaardig nucleair afval van NRG uit Petten naar COVRA in Vlissingen plaatsvinden die volledig voldoen aan alle geldende veiligheidsvoorschriften? Zo nee, waarom niet?

groen-links

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s