mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Waterschap Scheldestromen: “Houd waterkwaliteit in de gaten” #Zeeland

Een reactie plaatsen

Waterschap Scheldestromen waarschuwt preventief voor mogelijk verslechterde waterkwaliteit van sloten, vijvers en andere waterlopen. “Gebruik ogen en neus voordat je in contact komt met oppervlaktewater”, is de boodschap. Het voorspelde warme weer voor komende week kan er voor zorgen dat op sommige plekken de waterkwaliteit achteruit gaat. Mensen die in aanraking komen met het water wordt geadviseerd normale hygiëne toe te passen, zoals het wassen van de handen.

vijver

Warmte en water

Warm en droog weer vormen ideale omstandigheden voor algen om tot bloei te komen. Wanneer teveel algen in het water zitten, kan dit leiden tot een zuurstoftekort met als gevolg stank of zelfs vissterfte. Het waterschap wil benadrukken dat dit natuurlijke verschijnselen zijn. Naarmate de temperatuur afneemt en neerslag valt, verbetert de waterkwaliteit weer.

Wat (niet) te doen?

Voor verkoeling worden mensen aangeraden om te zwemmen in de door de Provincie Zeeland aangewezen zwemwaterlocaties in de Noordzee, Ooster- en de Westerschelde, Veerse Meer of de binnenwateren Braakman en De Vogel in Zeeuws-Vlaanderen. Meer informatie over aangewezen zwemwater is te vinden op http://www.zwemwater.nl/. Dit advies geldt ook voor huisdieren vermeldt het waterschap: “Kijk kritisch naar het water waarin je je hond wil laten zwemmen. Zoek bij twijfel een andere plek.”

Zie je oppervlaktewateren met een rare kleur of geur in de Zeeuwse binnenwateren? Meld dit dan bij jouw gemeente of waterschap Scheldestromen, telefoon 088-2461000. Het waterschap raadt aan om contact met dit water door mens en dier te vermijden. Om in dit water te vissen wordt ook ontraden.

Meten waterkwaliteit

Als waterkwaliteitsbeheerder voor oppervlaktewater, heeft waterschap Scheldestromen een uitgebreid monitoringsprogramma om de waterkwaliteit in de gaten te houden. Naast medewerkers die op de waterkwaliteit letten, worden er ook steekproefsgewijs metingen gedaan op jaarlijks ongeveer 150 verschillende meetpunten. Het waterschap meet op fysische/chemische parameters, ecologische componenten, verontreinigende stoffen en bij de zwemwaterlocaties ook ziekteverwekkende bacteriën. Het monitoringsprogramma wordt eveneens gebruikt om het oppervlaktewater te toetsen aan de gestelde landelijke en Europese normen.

waterschap

http://www.scheldestromen.nl

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s