mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Boswerkzaamheden Noord-Beveland door Staatsbosbeheer

Een reactie plaatsen

Noord-Beveland is weliswaar niet heel rijk aan bos, maar toch zijn er heel wat door Staatsbosbeheer beheerde terreinen – De Schotsman, het Bokkegat, de Goudplaat -, waar bos een belangrijk ingrediënt is.  Bij beheer van bospercelen dient er zo nu en dan ingegrepen te worden ten behoeve van de recreatieve en ecologische kwaliteiten ervan en om schade aan andere belangen te voorkomen.

Vanaf maandag 22 augustus 2016 wordt in opdracht van Staatsbosbeheer een zgn. dunning uitgevoerd in het Bosje Weduwe Luik bij Kamperland. Bij een dunning wordt een groot aantal bomen verwijderd om ruimte te maken voor de groei van de “buurbomen”, die blijven staan en ouder kunnen worden. Bovendien zullen door de ontstane ruimte nieuwe, jonge bomen opschieten, waardoor er meer variatie in leeftijd komt. Ook andere organismen (planten) zullen zich bij meer licht en ruimte kunnen ontwikkelen; door het scheppen van open plekken wordt het bos ook aantrekkelijker voor bepaalde diersoorten (en recreanten).

Verjongen

Het bos krijgt zo de kans zich te verjongen, zodat het ook op termijn sterk en gezond blijft. Bovendien wordt met het verwijderen van bomen, die “op leeftijd” gekomen zijn, voorkomen, dat er op termijn mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan. De gerooide bomen zullen grotendeels uit het bos verwijderd worden. Niettemin zullen toch hier en daar takken, twijgen en kronen blijven liggen, waardoor het er in het begin wat rommelig uitziet. Dood hout heeft echter ook een functie als voedingsbron voor allerhande organismen, zoals paddenstoelen. Bovendien wordt het al heel snel weer overwoekerd en in de natuurlijke kringloop opgenomen.

Voorafgaande aan de dunning is een toets uitgevoerd om te kijken waar bijzondere dieren en planten voorkomen. Uiteraard zullen die plekken bij de dunning zoveel mogelijk worden ontzien.

Niet toegankelijk

Door de werkzaamheden zullen delen van het bos zo nu en dan niet toegankelijk zijn. De uitvoerende aannemer zal dit door middel van bebording aangeven. De dunning in het bosje is relatief kleinschalig en wordt met beperkte inzet van middelen uitgevoerd. De duur van de werkzaamheden is afhnakelijk van de weersomstandigheden.

Populieren verwijderd

Naast deze dunning worden aan de Stekeldijk en de Jacobadijk rijen populieren verwijderd. Dat zijn bomen, die op leeftijd zijn en een gevaar (gaan) vormen voor verkeer en voor schade zorgen aan de aanliggende percelen.

staatsbosbeheer logo

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s