mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Kamsalamanders en steenuilen zoeken nieuwe woonruimte in Zeeuws-Vlaanderen

Een reactie plaatsen

De steenuilen en kamsalamanders in Zeeuws-Vlaanderen willen uitbreiden. Daarvoor willen ze in contact komen met particuliere eigenaren met een stuk grond vanaf een halve hectare in het buitengebied van Zeeuws Vlaanderen.

salamander

Kamsalamander

Uit een recente inventarisatie blijkt dat de kamsalamander heel verspreid door Zeeuws-Vlaanderen voorkomt, maar in kleine aantallen. Omdat kamsalamanders maar beperkt mobiel zijn en zich niet zo snel en ver verspreiden, bestaat de kans dat de kamsalamander op termijn in Zeeuws Vlaanderen geleidelijk uitsterft.

kaartje salamander

Poel, struweel of takkenril

Het is de bedoeling om juist in de buurt van die geïsoleerd voorkomende kamsalamanders nieuwe poelen te graven, struweel aan te planten en takkenrillen aan te leggen. Zo ontstaat een nieuw leefgebiedje waar ze zich kunnen voortplanten, voedsel kunnen vinden en overwinteren. Hiermee wordt het totale leefgebied vergroot en daarmee wordt de kans op (plaatselijk) uitsterven verkleint.

Uil

Steenuil

Het aantal steenuilen in Zeeuws Vlaanderen vermindert ook, blijkt uit de inventarisatie van de Steenuilwerkgroep. Vooral in de kanaalzone tussen Terneuzen en Sas van Gent verdwijnen de steenuilen. Dit komt o.a. door de uitbreiding van industrie en wegen. In dit gebied willen de steenuilen meer begraasde weitjes in combinatie met hoogstamfruitbomen, knotwilgen en wellicht een of twee speciale nestkasten.

kaartje uil

Erf geschikt(er) maken?

Kamsalamanders en steenuilen vertoeven graag in de buurt van mensen. Particulieren met steenuilen of kamsalamanders op hun erf zijn dus echte natuurbeheerders! Wilt u uw bestaande of nieuwe erf voor hen geschikter maken?

Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) speelt een bemiddelende rol tussen deze twee soorten en de particuliere eigenaren. SLZ maakt een inrichtings- en beheerplan en mensen kunnen altijd terecht voor raad en advies.

Kosten

De provincie Zeeland financiert dit project gedeeltelijk. De eigenaren betalen een gedeelte van de uitvoeringskosten. Indien de eigenaar zelf werk verricht (bijvoorbeeld aanplanten), kan dit verrekend worden. Dit maakt de eigen bijdrage kleiner. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden.

Reageren voor 1 augustus

SLZ wil graag dat mensen reageren vóór 1 augustus a.s. Er is dan tijd om ideeën en plannen te maken en te bespreken. De uitvoeringsperiode begint te lopen vanaf 1 september tot en met 31 december 2016.

Meer informatie

Kunt en wilt u iets doen voor de kamsalamander en steenuil of heeft u vragen? Neem contact op via info@landschapsbeheerzeeland.nl of 0113-23 09 36. Op de website van SLZ staat informatie over de steenuil en de kamsalamander. Ook is er een kaart waarop is te zien of uw erf in de buurt van steenuilen of kamsalamanders ligt: www.landschapsbeheerzeeland.nl

landschapsbeheer zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s