mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Waterschap en gemeente Middelburg gaan niet samenwonen

Een reactie plaatsen

Nu allebei actief op zoek naar huurders 

Om diverse redenen is er ruimte ontstaan in de kantoren van waterschap Scheldestromen en het stadskantoor van de gemeente Middelburg. Beide organisaties hebben samen onderzocht of het een besparing kan opleveren als ze samen het waterschapskantoor gaan bewonen en de overige ruimten gaan verhuren of verkopen. Uit het onderzoek komt helaas naar voren dat dit plan op dit moment nog geen besparing oplevert. Het dagelijks bestuur van Scheldestromen en het college van Middelburg hebben daarom besloten voorlopig het plan niet verder uit te voeren. Zowel gemeente als waterschap staan nog steeds positief tegenover gezamenlijke huisvesting. Beide hebben het voornemen om, wanneer zich in de toekomst nieuwe kansen voordoen, het financieel onderzoek te actualiseren. Nu gaan het waterschap en de gemeente op zoek naar huurders voor de leegstaande ruimten.

kantoren waterschap en gemeente.jpg

Het lijkt zo logisch. De organisaties zijn elkaars buren, beide hebben een kantoor, het nieuwe werken is ingetreden, de organisaties zijn gekrompen in formatie en externe huurders zijn vertrokken. Waarom dan niet samen het ene pand betrekken en het andere verkopen of verhuren? Dat moet toch een besparing kunnen opleveren? Dat was de gedachte achter het onderzoek dat begin dit jaar in gang werd gezet. Nu blijkt uit het onderzoek dat het plan op dit moment geen besparing oplevert. In alle doorgerekende varianten zijn de kosten hoger dan de opbrengsten. De dagelijks besturen van beide organisaties vinden het jammer dat het op dit moment financieel niet aantrekkelijk is om samen een kantoor te delen maar houden de optie open om in de toekomst alsnog opnieuw de mogelijkheden te bekijken.

De aangestelde projectgroep heeft allerlei varianten doorgerekend. Deze liepen uiteen van de optie waarin het gehele complex (kantoren en parkeergarage) door een investeerder zouden worden opgekocht en deels zouden worden terug gehuurd tot de optie van het gezamenlijk eigenaar worden van het gehele complex en de vrijkomende ruimte verhuren aan derden. Samen één pand betrekken geeft een besparing op het gebied van lagere kosten voor beheer en onderhoud. Maar de markt is op dit moment niet gunstig voor kantoorpanden van deze omvang. Eventuele verkoop levert minder op dan de waarde waarvoor de panden in de boeken staan. Daarnaast levert verkoop te weinig op om de uitstaande leningen volledig af te lossen, waardoor een groot deel van de huidige rentekosten blijven bestaan. De uitkomst van het onderzoek is dat op dit moment de besparing door samen één pand te betrekken niet opweegt tegen de financiële gevolgen van de verkoop en er per saldo op dit moment geen sprake is van een plan wat een substantiële besparing oplevert. Over een aantal jaar kan het plan wellicht wel aantrekkelijk zijn. Het waterschap en de gemeente hebben afgesproken dat, mocht zich een kans voordoen, beide partijen weer met elkaar aan tafel gaan. Ook als zich in de tussentijd een belangstellende koper meldt, wordt weer gekeken naar de mogelijkheden. Op korte termijn richten beide organisaties zich vooral op het zoeken naar huurders voor de kantoren.

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s