mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Lezing John Körmeling donderdag 7 juli in Museum Veere

Een reactie plaatsen

‘De schoonheid van ruimte en gradatie van lelijkheid’

Donderdagavond 7 juli verzorgt kunstenaar en architect John Körmeling een bijzondere lezing in de Beeldenzaal van Museum Veere, Kaai 25. In een informele, humorvolle lezing, vol rake observaties en gedurfde ideeën vertelt hij over Happy Street, over de grootte van de zon, over stedenbouw, hoeveel land je ziet in een vrij veld, over vierkante auto’s, de ruimte van HI HA en zijn net opgeleverde Watchtower in Japan. Oud-zeeloods en kunstverzamelaar Joost Jan (J.J.) Bakker, tevens eigenaar van Galerie Viergemeten in Middelburg, leidt de avond in met een historische voordracht over de Veerse kunstenaarskolonie en haar bijdrage aan de plaatselijke verbeelding en leefkwaliteit. Tickets kosten 10 euro. De zaal is open om 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur.

lezing  museum veere

De avond vindt plaats in het kader van de UCR Summer School How to Think like a Mountain in a Land of Sea. Tijdens deze summer school vindt op 7 en 8 juli in Veere een openlucht masterclass plaats rond het thema leefkwaliteit. Een selecte groep, bestaande uit kunstenaars, sociale geografen, ontwerpers en een neurobioloog uit Spanje, Turkije, Brazilië, Servië, Zuid-Afrika en Nederland, zal onder de bezielende leiding van John Körmeling de ruimte in en rond Veere observeren en optekenen. “Waarom iets goed, slim en mooi is en wanneer iets lelijk wordt. Over mooi en lelijk. Over de stoep, het huis, de schuur, het hotel, de snackbar, het dak, de deur, het raam, de weg, het hek, het kanaal, de brug, de sloot, de dijk, de boot. Kijken in de stad, het dorp, het gehucht, het landschap, de haven en de zee. Dat is in twee dagen ongelooflijk veel en intens!”

summer-classe

Biografie

John Körmeling (1951) woont en werkt in Eindhoven, en begeeft zich op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en design. Zijn werk wordt om deze reden vaak onconventionele bouwkunst genoemd. Functionaliteit en een humoristische spitsvondigheid kenmerken zijn werk: Körmeling maakt in de eerste plaats denkruimte. In 1999 realiseerde hij Drive-in Wheel, een reuzenrad waar je met je eigen auto in kunt rijden en met je hele gezin een rondje maakt over de stad. Recent ontwierp hij het Nederlandse Paviljoen ‘Happy Street’ voor de Expo 2010 in Shanghai en de ophaalbrug in de Piushaven in Tilburg. Körmeling studeerde architectuur aan de Technische Hogeschool Eindhoven (1969-1981). Zijn werk werd geëxposeerd in onder andere De Pont (Tilburg), het Van Abbemuseum (Eindhoven), The Power Plant ( Toronto) en het Middelheimmuseum (Antwerpen). (www.johnkormeling.nl)

Nieuwe samenwerking

De avond is onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen UCR, gemeente Veere en Museum Veere die dit jaar plaatsvindt. In de vorm van experimentele lessen en excursies worden mogelijke kennisallianties verkend rond regionale vraagstukken, zoals de toekomst van cultuurtoerisme. De samenwerking tussen UCR en de gemeente Veere ligt in het verlengde van de nieuwe richting Art & Design Practice van UCR, opgezet door Sophie Krier. De nieuwe vakken binnen deze richting onderzoeken de verbindingen tussen kunst, design en wetenschap.

 

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s