mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

ZMf tekent beroep aan tegen plannen geitenhouderij #Rilland

Een reactie plaatsen

De ZMf heeft beroep aangetekend tegen de plannen voor een geitenhouderij bij Rilland. De agrariër wil een nieuwe geitenstal bouwen van 2400 m². De ZMf wil dat de rechter deze nieuwe vestiging verbiedt omdat de geitenstal met 1900 dieren, die niet naar buiten gaan, gerekend moet worden tot de intensieve veehouderij.

Nieuwe vestigingen van intensieve veehouderij zijn volgens provinciaal beleid in Zeeland niet toegestaan. Dit zijn afspraken die al lang geleden gemaakt zijn om ‘Brabantse toestanden’ te voorkomen. De Provincie streeft hierbij naar het tegengaan van grote industrieel aandoende bedrijven, het tegengaan van stankhinder, het behoud van het toeristisch product Zeeland, het bevorderen van recreatief medegebruik van het landelijk gebied, het tegengaan van zwaar vrachtverkeer en het bevorderen van een vitale, grondgebonden landbouw.

Reimerswaal logo

De initiatiefnemer en de gemeente Reimerswaal zijn van mening dat hier geen sprake is van intensieve veehouderij. De ZMf vindt van wel. In de Verordening Ruimte van de Provincie Zeeland wordt intensieve veehouderij gedefinieerd als: ‘een niet-grondgebonden agrarisch bedrijf dat zich toelegt op de teelt van slacht-, fok-, leg-, pels-, of melkdieren, waarbij de teelt plaatsvindt zonder of nagenoeg zonder weidegang’. Volgens de ZMf voldoen de plannen van de agrariër aan de criteria van intensieve veehouderij. Er is geen sprake van weidegang: de dieren staan jaarrond op stal. Ook is het bedrijf volgens de ZMf niet grondgebonden, dat wil zeggen dat het bedrijf niet op eigen grond voer voor de geiten verbouwt. De ZMf wil de rechter voorleggen dat het voer van de nieuwe geitenhouderij hoofdzakelijk van buiten het bedrijf zal worden aangevoerd. De agrariër heeft te weinig eigen grond. Deze eigen grond vult hij aan met gepachte en gehuurde grond van diverse familieleden. Ook huurt hij grond voor zes jaar van drie akkerbouwers. Volgens de ZMf biedt dit onvoldoende zekerheid voor de lange termijn en is het bedrijf dus niet-grondgebonden.

De ZMf kan daarom niet anders concluderen dan dat hier sprake is van de nieuwvestiging van een intensieve veehouderij. Instemmen met dit plan zou de deur open zetten voor nieuwvestiging van talloze andere intensieve veehouderijen. De ZMf vindt dat dit strijdig is met provinciaal beleid en afspraken die eerder gemaakt zijn. Daarom ziet de ZMf zich genoodzaakt om deze gerechtelijke stap te zetten.

ZMF

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s