mnmzeeland

ter land, ter zee, maar vooral in de lucht!

Fietsexcursie langs Buitenplaatsen op Schouwen Duiveland

Een reactie plaatsen

Op zaterdag 18 juni organiseert Stichting Landschapsbeheer Zeeland een Fietstocht langs Verborgen Buitens op Schouwen-Duiveland. Iedereen is welkom om mee te fietsen.

Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft een project waarbij op enkele verborgen buitens bij Schuddebeurs en Noordgouwe kleine historische elementen en beplanting kunnen worden aangepast. Dit willen zij tijdens deze excursie laten zien.

Wat is een Verborgen Buiten?

Een ‘Buiten’ is een buitenplaats, hofstede of landhuis met park of landgoed wat vroeger als (zomer)verblijf voor rijke stedelingen diende. Buitenplaatsen worden soms aangezien voor kastelen, maar een kasteel is over het algemeen een adellijk bezit, terwijl een buitenplaats veelal eigendom was van leden van de burgerij.

De meeste buitenplaatsen zijn echter grotendeels verdwenen; ze zijn verworden tot een boerderij of woonhuis. Van de fraaie oude parken is vaak niet veel meer over dan enkele restanten van een gracht of enkele bomen en struiken. In zulke gevallen spreken we van een ‘Verborgen Buiten’. Soms is op de plaats van het oude ‘Buiten’ nog een boerderij te vinden met allerlei kenmerken, zoals een oude gracht of een statige toegangspoort.

buitenplaats Schouwen

Fietsexcursie

De fietsexcursie start om 11.00 uur en eindigt om 13.15 uur. De deelnemers wordt verzocht de eigen fiets mee te nemen en stevig schoeisel i.v.m. de wandeling over bospaden op buitenplaats Rustenburg. Men kan alleen deelnemen na aanmelding!

 

Programma

  • 11.00 uur: start met koffie bij Hostellerie Schuddebeurs en korte toelichting project
  • 11.15 uur: start fietstocht
  • 11.30 uur: rondwandeling op Rustenburg
  • 12.30 uur: vervolg fietstocht over de Haaneweg en de Donkere weg richting Noordgouwe, enkele korte stops bij verborgen buitens
  • 13.15 uur: einde excursie bij het kerktuinfeest in Noordgouwe (mogelijkheid voor lunch op eigen kosten).

 

De excursie is prima te combineren met een bezoek aan het kerktuinfeest in Noordgouwe, dit kerktuinfeest start om 13.00 uur.

 

Aanmelden

Aanmelden is verplicht. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij SLZ via e-mail: info@landschapsbeheerzeeland.nl met vermelding van naam, het aantal personen en onder vermelding van ‘excursie verborgen buitens’. Het kan ook telefonisch: 0113- 23 09 36.

landschapsbeheer zeeland logo

Advertenties

Auteur: keesamigo

Ik woon in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s